Първата ракета на България Григор Димитров спечели с лекота срещу австралиеца Ринки Хиджиката с 6:1, 6:4 в четвъртфинал от турнира в Бризбън. В следващия мач за място във финала българинът ще срещне победителя от двубоя между Рафаел Надал и Джордан Томпсън. Срещата ще е утре от 12.30 часа.
Димитров, който е шампион в Бризбън от 2017 г., не даде шансове на 22-годишния Хиджиката, който е №71 в света, и затвори мача за 77 минути. 32-годишният хасковлия приключи с 12 аса и две двойни грешки, като загуби само седем точки на първи сервис и пет на втори. Той отрази и двете възможности за пробив пред Хиджиката – Димитров се отчете с 18 уинъра и едва четири непредизвикани грешки в целия мач.
 
ПЪРВИ СЕТ
 
Григор избра да сервира първи и спечели без проблеми първия гейм, слагайки точка на спора с ас. Втория започна с размяна на точки, а след това българинът матира Хиджиката с отличен ретур. Две грешки на австралиеца доведоха и до първи пробив - 0:2. С плосък сервис по правата със скорост 207 км/ч Гришо поведе при първото си подаване - 0-15. След това Хиджиката не успя да върне сервиса за 0-30, но с излизане на мрежата намали резултата. Димитров обаче не допусна изненада и с отличен начален удар затвори гейма - 15-40 и 0:3. При равенство 15-15 в следващия Григор пусна в действие смразяващ ретур и поведе, а удар в мрежата на австралиеца доведе до 15-40. Сечен бекхенд на Димитров означаваше втори пробив и 0:4.
 
С непредизвикана грешка на Хиджиката започна и следващия гейм, но австралиецът се съвзе и спечели последвалите две разигравания и поведе с 30-15. И този път Гришо обаче показа здрави нерви и спечели подаването си, завършвайки със сечен бекхенд по правата за 0:5. Къс ретур на Димитров даде възможност на съперника му да поведе в шестия гейм, а с първия си ас в мача Хиджиката поведе с 30-0. Това вдъхна увереност на австралиеца и той спечели на нула, намалявайки на 1:5. Изненадващо Гришо показа колебания на своя сервис и се стигна до 40-40. Хиджиката изпусна да направи пробив, а след това българинът стигна до успех след 28 минути игра.
 
ВТОРИ СЕТ

Хиджиката поведе, но двойна грешка и непредизвикана такава обърнаха резултата в полза на Димитров. Последва ново изравняване, но след контра по диагонала с мощен драйв българинът стигна до точка за пробив и не я пропусна - 0:1. Нова доминация на Григор при негов сервис му позволи да затвърди пробива си и така той поведе с 2:0 на старта на втория сет. Фантастично излизане на мрежата от Гришо завърши с шанс за нов пробив, който обаче не бе използван, а след това солидният сервис на австралиеца доведе до гейм за него - 1:2.

 

Четвъртия гейм започна с дълго разиграване, което завърши с удар в мрежата на австралиеца и първата точка е за Гришо. Последваха два аса на българина и гейм на нула за 1:3. Хиджиката стартира отлично на своето подаване и поведе с 30:0. Димитров намали с чудесен бекхенд по правата, но австралиецът този път показа стабилност и не допусна обрат - 2:3. С нов бърз сервис гейм на нула Гришо поведе с 4:2. Хиджиката беше близо до това да спечели на 0, но при 40:0 допусна двойна грешка, след което позволи изравняване на резултата. Гришо обаче пропиля три брейкпойнта за пробив в най-дългия гейм до момента и резултатът е намален - 3:4.
 
Хиджиката поведе на два пъти в гейма, но Гришо демонстрира своето хладнокръвие и с три поредни точки продължи перфектната си серия на собствен сервис - 3:5. В следващия гейм Хиджиката отново трябваше да се бори за спечелването на своя сервис гейм и го стори, с което остана в мача. Гришо сервираше с нови топки за спечелване на мача и ефектът от тях се видя още при първия му начален удар. Последва невърнат сервис и ас за 0-40, а с 12-ия си ас сложи край на мача - 6:1, 6:4.