Григор Димитров започна Новата 2024-а година с победа. Той победи Анди Мъри 4:6, 7:5, 6:2  за близо 2,5 часа в мач от първия кръг на турнира в Бризбън (Австралия) от сериите АТП 250. В следващия си мач българинът ще се изправи срещу победителя от двубоя между германеца Даниел Алтмайер и квалификанта Ли Ту от Австралия.

На "Пат Рафтър Арена" Димитров пласира 13 аса, направи 36 печеливши удара и едва 13 непредизвикани грешки, като взе 82 процента от вкараните си първи сервиси. Бившият №1 в света Мъри завърши с четири аса, 17 печеливши удара и 19 непредизвикани грешки, като основната част от тях дойдоха в третия сет. Мачът ще се запомни и с факта, че кордажът на ракетата на Григор се скъса на три пъти, като в два от случаите той успя да запише печеливши точки. Веднъж и шотландеца трябваше да сменя ракетата си по същата причина.  

Gulliver/GettyImages
28 снимки

ПЪРВИ СЕТ

Жребият бе спечелен от шотландеца, който избра да сервира и с много търпение спечели първото разиграване - 15-0. С великолепен подсечен бекхенд Григор изравни - 15-15. Българинът опита да го повтори, но този път не успя - 30-15. Последваха две лесни точки за шотландеца, който поведе с 1:0 за по-малко от 10 минути. На своя сервис Гришо дръпна с 40-0, но след това допусна непредизвикана грешка. Това обаче не му се отрази и той бързо затвори гейма - 1:1. Анди Мъри показа стабилна игра на подаването си и набързо поведе с 40-0. Гришо върна две точки, възползвайки се от по-слабия втори сервис на шотландеца. В крайна сметка непредизвикана грешка на Димитров прати гейма в сметката на съперника му - 2:1.

С добър начален удар и стабилни бекхенди Григор дръпна с 40-0, а след това затвори гейма на нула с великолепен минаващ удар. С отличен първи сервис Мъри си взе подаването с 40-15. Димитров се представи убедително на началния си удар за първите две точки, а след това пусна елегантна къса топка за 0-40. Последва още една точка и нов гейм на нула за него - 3:3. Началото на следващия гейм предложи добро разиграване, което в крайна сметка бе спечелено от българина, който обаче пропусна след това да вземе нова точка. Чудесен сервис на Мъри затрудни Гришо и след това за шотландеца не бе проблем да запище нова точка - 30-15. Подобреният начален удар на шотландеца му осигури успех в гейма с 40-15 и той отново поведе - 4:3.

Новите топки, с които сервира Димитров, му донесоха трети пореден гейм на нула и равенството е факт - 4:4. Мъри обаче показа колебания в следващия, а Григор с много търпение в разиграването стигна до 30-30. Шотландецът все пак не допусна изненада и спечели подаването си - 5:4. Изненадващо Григор направи първо непредизвикана, а след това двойна грешка и съперникът му стигна до два сетбола за пробив. Опитният Мъри не изпусна шанса и спечели първия сет с 6:4.

ВТОРИ СЕТ 

Подобно на старта на първия сет, Анди Мъри не допусна изненада и взе с лекота първия гейм благодарение на подобреното качество на началния си удар - 40-15. Сигурността на Григор обаче като че ли изчезна и се стигна до непредизвикана грешка на негов сервис, но все пак резултатът бе изравнен - 1:1. Въпреки това самочувствието на Мъри нарастваше и той добави още повече агресия в играта си, което му донесе нов успех с 40-15 и 2:1. Шотландецът спечели девет от последните 13 разигравания и това донесе още по-голямо настроение в играта му. Със стабилен сервис и добри излизания на мрежата Гришо спечели своя сервис-гейм и изравни - 2:2. Непредизвиканите грешки в играта му обаче продължиха и Мъри записа първи гейм на нула - 3:2.

Димитров отново показа отличен начален удар в следващия гейм, който затвори на 40-15 с шестия си ас от началото - 3:3. Шотландецът набързо поведе с 30-0 с първите си два аса в мача, а след това за втори пъреден път го затвори на нула, с което отново поведе - 4:3. Отговорът на Гришо бе впечатляващ - с два поредни аса поведе с 30-0 в следващия гейм. Последваха две непредизвикани грешки и равенство - 30-30. Нашият тенисист обаче се събра и не допусна да бъде пробит, завършвайки гейма с ефектно воле на мрежата и равенството е възстановено - 4:4. 

Гришо поведе с 30-15 след две непредизвикани грешки на Мъри до момента, но след това не намери линията и 30-30. Великолепен удар по правата пък му донесе първи шанс за пробив, който бе спасен от Мъри с чудесен сервис. Последва удар в мрежата от българина, но равенството е факт след като този път Мъри не намери линията. Отново началният удар помогна на шотландеца да вземе предимство в най-трудния си сервис-гейм до момента. Топка в мрежата от неговата ракета обаче носи ново равенство, а Григор получи нов шанс за пробив. И той стана факт след нова грешка на Мъри, който прати топката в мрежата - Гришо повежда с 5:4.

Чудесно начало за Димитров на гейм за спечелване на сета с два отлични сервиса, но две непредизвикани грешки донесоха равенство - 30-30. Нови две грешки на българина обаче позволиха на Мъри бързо да върне пробива и 5:5. Серията от пробиви продължи след чудесен гейм на Гришо, който реализира шанса при 15-40 с чудесен подсечен бекхенд, който принуди Мъри да прати топката в мрежата. Това ядоса шотландеца, който размаха ракетата от яд, а и не се сдържа от ругатни на корта - 5:6. Много драматичен бе вторият опит на Григор за затваряне на сета. Той поведе с 30-0, но допусна изравняване, а двойна грешка изведе Мъри напред. Стигна се до втори брейкбол, при който реализира уинър от смач със скъсан кордаж. Това като че ли вдъхна увереност на българина и с две бързи точки, той спечели сета - 7:5.

ТРЕТИ СЕТ

Страхотно начало за Димитров, въпреки че Мъри сервираше. Българинът стигна до три поредни точки за брейк, а грешка на шотландеца при воле на мрежата означаше пробив още при първата възможност - 0:1. Импулсът в играта на Гришо бе видим и той с лекота взе подаването си с 40:15 - 0:2. В следващия стигна до два шанса за нов пробив с чудесна къса топка. Първият бе спасен от Мъри, но с форхенд по обратния диагонал не остави шансове на съперника си и четвъртият пореден пробив на българина е факт - 0:3. В сервис гейма на Григор се стигна до 30-30, но все пак той успя да затвърди и втория пробив - 0:4.

Страхотна игра показа Димитров и в следващия гейм, когато направо летеше по корта. Мъри даде максимума, а Гришо почти винаги намираше перфектния отговор на ударите на съперника. Все пак шотландецът с помощта и своя сервис успя да вземе подаването си за първи гейм в сета - 1:4. Следващият гейм започна с дълго разиграване, спечелено от Анди Мъри, но Григор бързо изравни - 15-15. След това шотландецът не успя да намери линията, а с великолепен сервис Димитров затвори гейма, за да поведе с 5:1.

Мъри поведе в гейма за оставане в мача след невърнат сервис, но Гришо изравни - 15-15. Въпреки че изглеждаше, че шотландецът се е предал, той все пак успя да вземе подаването си благодарение най-вече на началния си удар - 2:5. Той показа прословутия си дух и в следващия, когато с два фамозни удара от дъното на корта стигна до 30-30, а след това, подкрепян от публиката, стигна и до точка за пробив. Григор обаче не трепна, въпреки че трябваше да се справя на втори сервис - 40 равни. А накрая с ас приключи мача за близо 2,5 часа игра - 6:2.