Най-добрия ни тенисист Григор Димитров стартира с победа участието си в тазгодишното издание на АТП 500 турнира в Ротердам. Поставеният под №2 в основната схема българин имаше нужда от час и 45 минути на корта, за да преодолее 41-ия в света Юичи Сугитав два сета - 6:4, 7:6 (5). Хасковлията беше далеч от най-доброто си ниво и все пак спечели мач срещу тежък съперник, какъвто без съмнение се показа непримиримият японец.

За трети път Димитров се изправи срещу Сугита в мач на твърда настилка и за трети път победителят бе родният тенисист. За първи път двамата играха на закрито, като предишните им срещи бяха в Торонто и Синсинати. Сега малките детайли се оказаха решаващи, както можеше да се очаква срещу опонент като Сугита, който много рядко допускаше грешки. Късен пробив в откриващия сет позволи на Григор да го спечели, а в хода на втория почти през цялото време българинът на свой ред изоставаше с такъв. Той се събра и го върна за 5:5, а тайбрекът беше доста зрелищен. В него минипробивите валяха, като Григор беше по-стабилен в решителната фаза, за да се пооздрави с победата.

В следващия кръг българинът ще се изправи срещу 25-годишния сърбин Филип Краинович. И той като Григор пропусна турнира в София заради травма, така че физическото състояние на двамата може да има решаващо значение. Двамата са играли вече три пъти помежду си, а активът на Димитров е 100-процентов. Последният им двубой бе през април 2016 година на клей в Монте Карло, където Григор спечели с 6:3, 6:2.

Развитието на мача срещу Сугита гейм по гейм можете да откриете по-долу:

Първи сет - 6:4

4:6 - Пробив! Сугита бе поставен под напрежение. Григор го изненада още с първия си ретур, а после неочаквана грешка на азитеца от бекхенд даде аванс на българина от 15:30. Сугита построи добре излизането си на мрежата за стоп-воле, с което изравни. Печелившите удари на Григор от форхенд му предоставиха сетбол, който Сугита на свой ред спаси с дълбок форхенд по диагонала. Геймът продължи със следваща доза ударни форхенди от Григор, извели го втори сетбол. Сугита спаси и него с изключителен минаващ удар от бекхенд. Димитров обаче имаше свои козове в ръкава, като един бекхенд по правата, който стъпи с милиметър върху линията. При последвалото разиграване Григор пласира хубав ретур, а когато получи шанс, завърши с безкомпромисен форхенд в ъгъла на полето

4:5 - Нови препятствия за Григор, които бяха преодолени по отличен начин. Две непривични грешки от форхенд дадоха преднина на съперника от 15:30. Последва добра комбинация от хасковлията, а завършващата точка бе невероятна демонстрация за атлетизма на Гришо. Сугита трябва да сервира за оставането си в сета.

4:4 - Сугита може и да не е въоръжен с най-мощния сервис, но знае как да се възползва от него. Силните форхенди на Димитров го задържаха в играта до 30:30, но после японецът изравни резултата.

3:4 - Две непредизвикани грешки на Григор за първи път го поставиха под напрежение в собствения сервис гейм. Два пъти бекхендът предаде българина в разигравания, в които той диктуваше темпото, но въпреки всичко Сугита трябва да почака още за първата си точка за пробив.

3:3 - Сугита определено подобри сервиса си. Дотук мачът се води предимно от основната линия, откъдето азиатецът опитва да играе предимно на бекхенда на Григор. Засега стратегията му има и успех, а мачът преминава през период, в който силите изглеждат изравнени.

2:3 - Безпроблемен сервис гейм за Димитров. Дори и Сугита да се "закачи" в разиграването с ретур - което идва трудна задача за него - следващият удар приключваше нещата в полза на българина.

2:2 - Този път началният удар на Сугита беш ена ниво. Първият сервис влизаше, което затрудни значително Димитров. Японецът показа и щипка фантазия при разиграването край мрежата в първата точка.

1:2 - Отличен сервис гейм за българина. Сугита дори не можеше да си помисли за спечелването на точка. След гейм на нула Григор има аванс при първата кратка почивка.

1:1 - Сугита имаше своите трудности, но успя да спечели първия си сервис гейм. Толкова рано в мача началният удар на азиатецът не изглежда особено впечатляващо и Григор стигна до точка за пробив при 30:40. Сугита съумя да обърне нещата в своя полза и накрая рисков ретур на българина му помогна да изравни резултата.

0:1 - Убедителен сервис гейм за Григор, който се възползва максимално от слабите ретури на съперника.

Втори сет - 7:6 (5)


Тайбрек - 7:5

5:7 - Гейм, сет и мач за Григор Димитров! Убийствен сервис, Сугита се хвърли и докосна топката, но нямаше как да я върне.

5:6 - Изключително и от Сугита. Григор предприе пасивна тактика, това удължи разиграването, но ръката на японеца не трепна при бекхенд уинъра по правата.

4:6 - Невероятен Гришо! Нов минипробив за Димитров. Убийствен форхенд по правата, кацнал точно там, където се събират линиите.

4:5 - Японецът връща и другият минибрейк. Досадна грешка от Димитров, който изпрати топката далеч в аут от бекхенд.

3:5 - Сугита връща единият минипробив. Григор закъсня с придвижването за бекхенд слайс.

2:5 - Чудесно! Японецът разходи българина по целия корт още от сервиса и въпреки това от невъзможна позиция българинът пласира дълбок форхенд, а японецът не бе готов и стреля в мрежата.

2:4 - Какво попадение от Григор по обратния диагонал! Сугита не го изненада със сервиса, а Григор бързо приключи разиграването. Време е за смяна на полетата.

2:3 - Ас за Димитров, Сугита отиде да разгледа линията, но не обжалва.

2:2 - Лесна точка за Григор, главно заради добрия първи сервис. Сугита опита ретур, но бе далеч от истината.

2:1 - Сугита спечели точката с добре пласиран форхенд.

1:1 - Българинът се реваншира с чудесен печеливш ретур от форхенд.

1:0 - Лош старт за Григор, който допусна минипробив още при първия си сервис.


6:6 - Въпреки вдъхновената игра на Димитров ще има тайбрек.

5:6 - Сугита и Григор се счепкаха здраво в този гейм. Димитров стартира с лесна точка и продължи с още по-лесна двойна грешка. Събитията продължиха да се развиват точка за точка, а Димитров първи взе предимство. Геймът почти беше приключил, когато Григор пое към мрежата, където обаче се провали с волето и изпрати топката в аут по дължина. Той все пак преглътна разочарованието и си осигури минимум тайбрек във втория сет.

5:5 - Пробив! Чудесно начало за Григор в толкова важния гейм. Форхенд по късия обратен диагонал и невероятна защита от дъното на корта го изстреляха с 0:30 напред. Сугита отвърна с перфектен минаващ удар, а после Димитров от ретур при втори сервис засили топката в мрежата. Бекхенд уинър даде шанс на Димитров да върне пробива и японецът се огъна под напрежението. Сугита допусна рядка грешка при най-сигурния си удар - бекхенд по диагонала - и така загуби аванса си.

5:4 - Гришо се справи, макар отново недотам убедително. Българинът лесно натрупа преднина от 40:0, но бе на път да я изпусне в желанието си за бърза развръзка при точките. Сугита постигна две поредни точки, а при последвалото дълго разиграване чудесен бекхенд по късия диагонал свърши работата за Димитров.

5:3 - Брилянтен веднъж, а след това две неочаквани грешки - такаво беше представянето на Димитров в сервис гейма, който донесе първия ас на Сугита в мача. Хасковлията е изправен пред задачата да сервира за оставането си в сета.

4:3 - Нова доза неприятности, от които Григор излиза сух. Непримирият японец докара нещата два пъти до равенство. Два поредни аса на хасковлията не дадоха шанс на Сугита да стигне до друга точка за пробив.

4:2 - Японецът превърна сервис гейма си в битка на устойчивостта, а продължаващите се да се прокрадват грешки на Григор струват все по-скъпо. Решителното разиграване беше при 30:30, когато двамата си размениха 23 удара и японецът не само не се огъна, а дори хитро излезе на мрежата, за да завърши.

3:2 - Имаше сериозна опасност Григор да допусне втори пробив, макар и японецът да не достигна до брейкбол. Въпреки трудностите и непредизвиканите грешки Димитров съумя да се измъкне от тежката ситуация.

3:1 - Димитров потегли обещаващо с форхенд уинър, ала след това методино бе изтласкван дълбоко зад основната линия. Сугита определено играе на върха на възможностите си и съвсем заслужено затвърди пробива.

2:1 - Пробив! Сугита се възползва от първите сътресения на сервис за Григор. Японецът очевидно получи допълнителна мотивация от спечелването на предния гейм, докато от другата страна имаше видим спад при българина. Двойните грешки дойдоха в най-неприятните мигове за хасковлията, мачът определено се завърза.

1:1 - Разочарованието при Сугита си пролича в първия му сервис гейм от втория сет. Рядко първите сервиси намираха очертанията, а в останалите случаи Григор наказваше всеки по-плитък начален удар. Григор с чудесно пласирани удари от основната линия докара нещата до две равенства. Сугита си заслужи гейма с невероятна размяна на удари при мрежата.

0:1 - Единствено първата двойна грешка на Гришо в мача затъмни представянето му в този гейм. Сугита беше повече зрител, отколкото участник в мача.