Най-добрият български тенисист - Григор Димитров, се класира за третия кръг на „Мастърс“ турнира в италианската столица Рим след трудна победа с 2:0 сета [6:4, 7:6 (3)] над трикратния шампион от Големия шлем - Стан Вавринка, за час и 36 минути игра на втория по големина корт „Форо Италико“ – Грандстенд.

БТА / BTA
8 снимки

Хасковлията, който е полуфиналист в надпреварата от 2014-а година, реализира пробив още в откриващия гейм на мача и запази предимството си до края на първия сет. Бившият №3 в света продължи да контролира играта и направи брейк и на старта на втората част, но постепенно 38-годишният швейцарец, 84-и в света в момента, вдигна нивото си и успя да изравни за 3:3, след което се стигна до тайбрек. В него обаче, Гришо беше безкомпромисен, като повее с 6:1 точки и затвори мача в своя полза.

Димитров загуби само шест точки на първи сервис за целия двубой, като спаси една от двете възможности за пробив пред съперника. Той завърши с четири уинъра повече от швейцареца – 12 на 8, и направи една непредизвикана грешка повече от Вавринка – 4 на 3.

По този начин топ ракетата ни записа шеста победа в 13 мача срещу Вавринка, а с успеха той си осигури 48835 евро и 45 точки за световната ранглиста, в която заема 33-ото място.

В следващия кръг Григор очаква победителя от мача между защитаващия титлата си шесткратен шампион и водач в схемата Новак Джокович от Сърбия и аржентинеца Томас Мартин Ечебери, които играят във вечерната сесия по-късно днес.


ПЪРВИ СЕТ  6:4, 37 минути:

1:0 И ПРОБИВ ЗА ГРИГОР! Най-добрият ни тенисист поведе набързо с 30:0 точки, но Вавринка намали изоставането си с невърнат сервис от ракетата на българина. Швейцарецът стигна до равенство след отлично пласиран дълбок лифтиран бекхенд по диагонала, който принуди Григор да сбърка. Форхенд по обратния диагонал обаче донесе брейк-бол за Димитров. Вавринка удари мрежата в следващото разиграване и топката излезе в аут и ранният пробив стана факт.

2:0 - Григор затвърди пробива с чист първи сервис-гейм на нула точки. Смач от задната линия и първи ас по правата в полето за предимство му донесоха аванс от 30:0, а след това нов прекрасен начален удар беше последван от форхенд-уинър. Геймът приключи с успешно воле на мрежата.

2:1 - Първи гейм и за Вавринка, който направи три бързи точки. Хубав бекхенд-уиниър по диагонала му донесе аванс от 40:15, а пресилен форхенд на швейцареца доведе нещата до 40:30. Грешка на ретур от хасковлията сложи край на гейма.

3:1 - Българинът загуби първата точка, но успя да обърне благодарение на мощните си сервиси от над 20 км/ч. При 30:15 той записа форхенд-уинър по правата, а още един неотразен начален удар му спечели нов бърз гейм.

3:2 - Този гейм беше най-завързаният от началото на двубоя. Григор обърна до 30:15 след отличен минаващ бекхенд през средата на мрежата, но след това сбърка ретур за 30 равни. Последва печеливш обратен удар и на Вавринка. Григор пък направи успешна атака на мрежата и завършващ форхенд за дюс. Сечен бекхенд измъкна швейцареца от допълнителни неприятности.

4:2 - Размяна на бекхенди по късите диагонали беше спечелено от Григор на мрежата за 15:15, а след това отново излезе напред и завърши с печеливш форхенд. Два поредни отлични сервиса на българина му осигуриха аванс от 4:2.

4:3 - Григор пропусна да пробие за втори път, въпреки че имаше аванс от 40:0. Добрата защита на българина му донесе аванс от 30:0, а Вавринка направи нова грешка и троен брейк-бол. Отличен бекхенд-уинър по диагонала на швейцареца спаси първия, а после той имаше късмет с форхенд тип контрапие на линията. Неотразен начален удар вкара гейма в дюс, а мощен бекхенд по правата му донесе и предимство. Обратът стана факт след невърнат сервис от ракетата на българина.

5:3 - Димитров не се предаде след изпуснатия шанс за пробив и с два поредни аса взе аванс от 40:0 в следващия си гейм, който го затвори на 15 точки.

5:4 - Вавринка опитваше да остави интригата до самия край, след като също взе гейма си на 15 точки, но в следващия Григор сервираше за спечелването на сета.

6:4, ГЕЙМ И СЕТ ЗА ГРИГОР! Григор направи сериозна грешка от водеща позиция край мрежата и загуби първото си дълго разиграване, но с неотразен първи сервис стигна до 30:15. Бекхенд-слайс в аут на швейцареца осигури два сетбола на Димитров и той се възползва още от първия с неотразен втори сервис - 6:4 за 37 минути игра.


ВТОРИ СЕТ  7:6 (3), 59 минути:

1:0 И ПРОБИВ ЗА ГРИГОР! Вторият сет започна по същия начин, по който и първия – с пробив за българина. Отново първият сервис-гейм на Вавринка беше колеблив, но непредизвикана грешка на Гришо успя да стигне до 30 равни. Двамата продължиха с размяната на форхенди, а хасковлията не остави шансове на бившия шампион от Големия шлем и с уинър стигна до шанс за пробив. Ново такова надиграване беше спечелено от Димитров и брейкът стана факт.

2:0 - Григор затвърди пробива по възможно най-бързия начин – с гейм на нула точки.

2:1 - В следващия гейм се стигна до 30 равни след прекрасна къса топка от воле на българина. Вавринка обаче пласира един от най-добрите си форхенди от началото на, а след това имаше късмет да „хване“ линията и успя да намали изоставането си на 2:1.

3:1 - Григор показа здрави нерви и се спаси от това да допусне пробив в най-тежкия му сервис-гейм до момента. Българинът имаше аванс от 30:0, но допусна да бъде изравнен, макар и с доста голяма доза късмет на съперника. С 218км/ч обаче следващият ас дойде в подходящ момент, но пък веднага се получи и двойна грешка за дюс - първи такива ситуации в мача. Отличен форхенд по обратния диагонал обаче осигури предимство на българина, но той прати топката в мрежата непредизвикано с бекхенд, за да се стигне до ново равенство. Добър ретур затрудни Гришо и го провокира да пресили със задната страна на ракетата, което означаваше, че трябва да защитава за първи път шанс за пробив. Този път Вавринка сбърка с бекхенд при опит за уинър по правата, а нова грешка с обратния удар осигури авантаж на Димитров. Сервис-форхенд завърши близо деветминутния гейм в полза на хасковлията.

3:2 - Вавринка отговори с бърз гейм на свой сервис, който го взе на нула точки, реализира първия си ас и продължи да държи българина под напрежение.

3:3 И ВАВРИНКА ВЪРНА ПРОБИВА! Постепенно трикратният шампион от Големия шлем започна да играе все по-добре, като продължаваше да „лови“ лините. От своя страна Григор намали успеваемостта на първия си сервис и се стигана до 30 равни. Грешка от форхенд на българина в продължително разиграване го изправи пред нов шанс да бъде пробит. Вавринка отново намери линията и върна брейка след нова грешка на Димитров.

3:4 - Нов бърз гейм записа швейцарецът на нула точки и за първи път в мача излезе напред в резултата.

4:4 - Същото стори и Григор, който показа наченки на завръщане със добри сервиси и форхенди и взе гейма си на 15 точки.

4:5 - Поредният „завързан“ гейм. Грешка от бекхенд бе последвана от такава с форхенд и Вавринка се оказа назад при 15:30 на свой сервис, а след това швейцарецът отново пресили с предната страна на ракетата и трябваше да защитава два брейк-бола. Два неотразени начални удара от страна на Григор бяхме последвани от продължително разиграване отново с бекхенди, в което Вавринка взе преимущество и завърши с мощен форхенд. Нов невърнат сервис обърна гейма от 15:40 и Вавринка отново поведе.

5:5 - Сравнително бързо Димитров спаси евентуалната загуба на сета. С контрапие от форхенд и прекрасно воле на мрежата взе добър аванс, а след това комбинация от сервис-мрежа и ново фино воле, този път от бекхенд, изравниха геймовете на по пет.

5:6 - Минаващ форхенд даде аванс на Григор от 30:15, но Вавринка го контрира в следващото разиграване със страхотен форхенд-уинър по къс диагонал от дъното на корта. Българинът обаче сбърка на ретур и изостана с 40:30, само че и швейцарецът направи неточност пред опразнената права и се стигна до дюс. Ново прекрасно разиграване от Вавринка и две непредизвикани грешки от Димитров осигуриха поне тайбрек на швейцареца.

6:6 - Григор прати мача в тайбек. Той реализира бекхенд-уинър по правата и получи аплодисменти от съперника и поведе с 30:0 точки. Първият му сервис обаче отново „зацикли“, но все пак форхендите му бяха успешни - 6:6.

ТАЙБРЕК - СЕТ И МАЧ ЗА ГРИГОР! Вавринка започна с непредизвикан сбъркан форхенд, което даде ранен мини-брейк на Гришо - 1-0. Българинът набързо спечели двете си подавания и дръпна с 3:0, а швейцарецът сгреши с предната страна на ракетата и резултатът набъбна на 4:1. Григор продължаваше с отличните си форхенди и се оттегли с аванс от 5:1 точки при смяната на полетата. Веднага след това той спечели и следващата точка за 6:1, което ми осигури пет поредни мачбола. Димитров сбърка два ретура и се стигна до 6:3, но на свой сервис затвори мача от първата възможност за крайното 2:0 сета - 6:4, 7:6 (3) за 96 минути игра.


FT 🎾 | ГРИГОР ДИМИТРОВ - СТАН ВАВРИНКА  2:0 сета [6:4, 7:6 (3)]

ATP Мастърс 1000, Рим, втори кръг