Най-добрият български тенисит Григор Димитров записа победа над французина Никола Маю в последния си мач от демонстративния турнир "Ultimate Tennis Showdown". Бившият №3 в света спечели с 3:1 четвъртини (14:11, 13:15, 15:14, 12:10 точки). Сблъсъкът предложи доста драма и добри отигравания, но ще се запомни най-вече с няколко спорни решения и обърквания от лайнсмените и съдията на стола.

Григор показа стабилна игра, за разлика от първите си два мача, които загуби. Това бе и първа победа за нашето момче, след като стана ясно, че се е заразил с COVID-19. Успехът е важен и за сомочувствието на Димитров, тъй като той ще участва в предстоящия на 22 август “Мастърс” в Синсинати, който ще се проведе в Ню Йорк непосредствено преди "US Open".


Първа четвъртина (14:11):

Нашенецът започна добре и поведе с 2:0 точки. Последва обаче грешка от бекхенд по правата, а след това Маю изравни след излизане на мрежата. Чудесен форхенд по правата от основната линия на французина се превърна в уинър и осъществи първия мини-пробив, но след грешка се стигна до 3:3.

Драйв-воле след начален удар и бекхенд на мрежата дадоха на Григор преднина от 5:4. Двойна грешка направи 5:5. Бекхенд по правата, който послужи като контрапие за французина - 5:6. Непредизивкана грешка от форхенд на Маю - 6:6. След пауза Димитров дръпна с 8:6 с мини-пробив.

С дълбоки форхенди Григор увеличи преднината си до 9:6, а след това минаващ бекхенд на българина му спечели 10-а точка. Димитров използва карта, с която удвои следващите си спечелени разигравания, а после с ас направи 14:6. 

Маю използа бонус карта - уинър, за да се брои за три точки и направи резултата 14:10. Грешка от бекхенд на Григор оформи 14:11 за край на частта.


Втора четвъртина (13:15 точки):

Маю поведе с 2:0 точки след сервис-мрежа и завърши с две поредни бекхенд-волета. С минаващ форхенд Григор намали за 1:2, но непредизивкана грешка направи резултата 1:3. Още едно излизане на мрежата Маю доведе до 1:4. Неуспешен бекхенд-ретур на Григор и 1:5.

Две поредни точки за Димитров - 3:5. С хубавия си начален удър обаче в тялото на съперника, Маю поведе с 3:6, а после се използва карта, с която лиши Григор от сервис. Хубав подсечен бекхенд на Димитров зад основната линия намали до 4:7, а след това се възползва от бонус за дублиране на точка и с подсечен бекхенд направи 6:7.

Равенство до 8:8 след неразбирателство между играчите и организаторите, заради използването на картите. Сервис и форхенд-уинър по диагонала на Маю - 9:9. Смач на Григор му позволи да поведе, а след невърнат сервис по диагонала в полето за предимство увеличи резулатат до 11:9.

Ас по диагонала на Маю и карта за удвояне на точките изравни до 11:11. Още един солиден сервис - 11:13. Григор спечели двете си подавания, за да изравни - 13:13. Рисков сервис на Маю завърши с точка за него, а Григор имаше претенции за неправително отсъждане. 

Частта завърши с непредизвикана грешка до мрежата пред празен корт от ракетата на хасковлията - 13:15.


Трета четвъртина (15:14 точки):

Григор взе първата точка след хубав сервис, а след това завърши с воле край мрежата, но след това направи двойна грешка - 1:1. Два чудесни сервиса на Маю и 1:3. Българинът обаче отговори подобаващо със севриса си и 3:3. Димитров направи мини-пробив с чудесен бекхенд по правата, а французинът напарви ас по диагонала - 4:4.

Форхенд по обратния диагонал и излизане на мрежата на Гришо му подволи да поведе с 5:4, но след това направи грешка от бекхенд - 5:5. Маю взе следващите си две подавания, но и Григор напарви същото - 7:7. Французинът продължи с чудесните си сервиси и поведе с 9:7. Добри форхенди от основната линия на французина доведоха до грешка от бекхенд на Григор - 7:10. Непредизвикана грешка на българина доведе до 7:11. 

Гришо обаче успя да изравни до 12:12 след използване на карта за удвояване на точките. Непредизвикана грешкка от воле до мрежата на Маю и 13:12. 10 секунди преди края Маю удвои точките си - 13:14. 

Стигна се до равенство 14:14 и времето приключи, при което трябваше да се играе решителна точка. Димитров имаше право на сервис, но само на един, с който спечели четвъртината с 15:14. Отново имаше объркване заради инструкциите от съдията на стола и Григор се изнерви след края на частта.


Последна четвъртина (12:10 точки):

Маю започна силно четвъртата част и поведе с 0:2. Непредизвикана грешка от форхенд на Григор направи 0:3. Два хубави форхенда по обратния диагонал му спечелиха първа точка. Поредно излизане на мрежата от французина и 1:4. Стигна се до нова непредизвикана грешка на Димитров и резултатът набъбна до 1:5. Бързи две точки след атака на мрежата намалиха пасива му до 3:5.

Чудесен форхенд по обратния диагонал на българина и мини-пробив за 4:5, а веднага след това се стиигна и до равенство - 5:5. Григор завърши следващата точка с форхенд-уинър по обратния диагонал за обрат - 6:5. Стигна се обаче до мини-пробив и ново равенство 6:6.

Француцинът взе бонус карта, според която Григор трябваше да спечели разиграването в максимум 3 удара, само че той не разбра за тази схема. При следващата такава ситуация обаче вече Димитров се справи и с бекхенд-воле край мрежата изравни до 7:7. 

Пореден чудесен форхенд по диагонала на французина "хвана" линията, макар повторенията да показаха, че не е така, но в турнира няма "Ястребово око". Последва неуспешна къса топка от бекхенд на Григор и Маю поведе със 7:9 при 2 минути до края.

Непредизвикана грешка от форхенд на Маю доведе до 8:9, а след това Димитров вкара минаващ форхенд, докато тичаше за 9:9. 

Воле край мрежата на българина го изведе до преднина от 11:9, тъй като използва бонус карта за удвояване на точките. Французинът обаче отговори с хубав форхенд-уинър по правата. При 11:10 и само 3 секунди до края Маю имаше време за сервис, но направи двойна грешка, което узакони успеха за Григор в частта с 12:10 и победа за българина в мача.