Най-добрият български тенисист Григор Димитров стартира с успех похода си на "Роджърс Къп", след като надви в драматичен трисетов сблъсък Фернандо Вердаско с 4-6, 6-2, 7-6(5). Българинът се нуждаеше от три мачбола, за да затвори срещата на "Гранд Стенд", но с характер и воля успя да пребори коравия съперник. Срещата започна в 01,00 часа българско време, но бе прекратена около 03,30, тъй като над кортовете в Торонто започна да се излива дъжд. След два часа и половина двамата тенисисти се завърнаха на корта, за да доиграят геймовете, а срещата бе прекъсната в невралгичен за срещата момент. Григор съумя да стигне до трета победа в кариерата си над испанския тенисист, като бе в серия от две поредни загуби от Вердаско, а последният мач, който българинът изигра бе загубата от Стан Вавринка на Уимбълдън в самото начало на надпреварата в Лондон.

Срещата започна ужасяващо за поставения под №5 български тенисист, който регистрира пробив още в първия гейм. 34-годишният испански ветеран стоеше добре на корта и със солидна игра печелеше лесно своите подавания, докато Гришо играеше предпазливо и основно зад основната линия през първата част.

Двамата печелеха лесно последвалите си подавания, а Вердаско получи право да сервира за първия сет, като го направи по повече от категоричен начин и след ас при 40:0 спечели откриващата част.

Григор започна вдъхновен втората част, като печелеше непоколебимо своите сервиси, но същото правеше и испанския тенисист. Все пак хасковлията стигна до пробив при 2-1, след което затвърди своя сервис и поведе солидно - 4-1.

Срещата продължи в същото русло, а при 5-2 българина проби за втори път своя опонент и взе сета – 6-2.

Третият сет стартира с мощни разигравания от двете страни на корта, като зрителите на Rogers Cup станаха свидетели на чудесна игра между двамата тенисисти. Испанският тенисист бе малко по-категоричен в хода на подаванията си, но при 3:3 съдията Мохамед Лаяни взе решение да прекрати срещата за първи път, след като супервайзерите на турнира получиха съвет, че се очакват превалявания над Торонто.

Двамата тенисисти седнаха на стола за почивка, като изчакаха крайната присъда на египетския арбитър, който взе решение срещата да продължи. В седмия гейм българинът сервира и го направи по повече от категоричен начин и спечели своя сервис.

Осмият гейм бе много оспорван, но все пак в края му Вердаско наложи волята си и спечели гейма, а точка преди края му дъждът развали настроението на стотиците зрители на корта, започвайки да се сипе силно.

След подновяването на играта двамата влязоха в сериозна схватка в деветия гейм, като Григор Димитров сервираше, а точките се печелиха една за една. При второто равенство в гейма с добро драйв-воле Григор взе предимство, а в последвалото разиграване Вердаско допусна непредизвикана грешка и Гришо дръпна – 5:4.

Последвалият гейм тръгна тежко за испанския състезател и след двойна грешка и една непредизвикана Григор дръпна с 30:0. Фернандо Вердаско съумя да се събере и изравни резултата, но след бекхенд в аут Гришо стигна до мачбол. Григор бе много пасивен в при открилия се мачбол и с един сгрешен слайс, както и сечен бекхенд прати гейма в актива на своя опонент – 5:5.

Григор показа психическа устойчивост в 11-ия гейм и с категоричен превес в разиграванията на свой сервис докара мача поне до тайбрек. Ветеранът от Испания сервира добре в следващия гейм, като Гришо направи чудесна къса топка, за да вземе първа точка в разиграването при 0:40. Григор направи чудесен форхенд по диагонала, за да намали още пасива си, но с добър сервис Вердаско стигна до тайбрек.

Българинът стартира с добър сервис, като изкара Вердаско извън корта при първия си сервис в тайбрека, а испанеца даде висока топка на мрежата, която Григор прати в аут. Минипробивът бе върнат мигновено, след като Гришо с прекрасен бекхенд прати топката в опразнената част на полето – 1:1.

Димитров покачи темпото и с добри удари взе последвалите си два сервиса, за да докара срещата до 3-2.

Вердаско имаше втори сервис, като ретурът на Григор падна в краката на испанеца. Той опита да контрира с мощен форхенд от средата, но топката спря в мрежата – 4-3. Последва още една грешка на испанеца и Григор дръпна с 5-3. При втория си сервис българинът сервира добре, но изигра много слаб форхенд, който отлетя сериозно в аут и минипробивът бе върнат. Испанският тенисист отново сбърка първи сервис и бе принуден да сервира на втори сервис, като Григор бе непоколебим и с прецизен до съвършенство диагонален форхенд закова топката на линията – 6-4.

При първия мачбол Вердаско бе убедителен, като успя да спечели подаването си след късо разиграване.

В гладиаторско последно разиграване, двамата се надиграваха главно от основната линия, като един бекхенд на Гришо пречупи доминиращия в точката испанец. Вердаско прати форхенда в аут и преклони глава пред българина.

Успехът прати българина в третия кръг на Rogers Cup, като следващият опонент ще бъде победителят от Милош Раонич и Франсис Тиафо, които играят тази вечер.