И през тази седмица Григор Димитров е на шесто място в световната ранглиста. Българинът се смъкна на тази позиция след Уимбълдън, а предвид факта, че през изминалите 7 дни водещите тенисисти бяха в почивка, промени в топ 10 няма.  

Лидер остава Рафаел Надал, следван от Роджър Федерер, Александър Зверев, Хуан Мартин Дел Потро и Кевин Андерсън. Зад Григор са Марин Чилич, Доминик Тийм, Джон Иснър и Новак Джокович.

Българинът е с актив от 4610 точки, но в следващите седмици ще трябва да постигне добри резултати, защото в противен случай го грози опасността да се смъкне извън топ 10 на световната ранглиста.

В класацията, отразяваща спечелените точки само през 2018-а, Григор е на 15-о място с 1420 точки. Тепърва за него предстои защитаване на спечелените 1000 точки от Мастърса в Синсинати през миналата година, както и 1500 от триумфа във Финалите на АТР в Лондон.

Опасността обаче през този сезон Димитров да не стигне до надпреварата в Лондон изглежда сериозна. Към момента на осмо място е Кевин Андерсън с 2820 точки или иначе казано, двойно повече от актива на българина. При неучастие в Лондон Григор ще загуби възможността да защитава въпросните 1500 точки, така че двата Мастърса в Северна Америка и US Open се явяват много ключови за сезона му.