Най-добрият български тенисист Григор Димитров победи играча с най-много победи на червена настилка през сезона Диего Шварцман на Мастърса в Мадрид. Гришо надделя с 6:0, 6:3 над своя аржентински съперник на корт „Аранча Санчес“, за да намери място на осминафиналите на силния турнир в испанската столица.

В следващия си мач българинът ще срещне победителя от двубоя между Люка Пуи и Стефанос Циципас.

БГНЕС
7 снимки

Григор Димитров Диего Шварцман

източник: Sofascore.com


I СЕТ

Шварцман започна срещата с двойна грешка. В следващите три разигравания българинът бе доста агресивен и на форхенд, и на бекхенд и реализира ранен пробив. Аржентинецът изгелждаше в лошо кондиционно състояние при първия си сервис-гейм. При първото си подаване хасковлията бе безкомпромисен и го спечели на 0. Григор продължи натиска към Шварцман с форхендите си и наниза нов уинър по обратния диагонал за 15:15 в третия гейм, а грешка от ракетата на аржентинеца доведеа до още една точка. Изненадващо Шварцман излезе на мрежата след последния си сервис и завърши с воле. Нов уинър по диагонал донесе брейбол, който бе реализиран. Невърнат втори сервис осигури три геймбола на българина при второто му подаване. Двойна грешка обече върна интригата при 40:30, но българинът реализира още един уинър за 4:0.

При третото подаване на южноамериканеца Гришо продължи да е агресивен и да вкарва дълбоки удари, които тласкаха съперника към основната линия. 12-ият уинър в срещата осигури на най-добрия ни тенисист три брейкбола и резултатът логично стана 5:0.Шестият гейм започна с ас по правата, а Шварцман не успя да върне още един удар на Димитров. Феноменална къса топка от бекхенд пък донесе сета за Григор.

II СЕТ

Шварцман се поотърси от шока в първия сет и реализира първи гейм на сметката си във втория сет. Южноамериканецът завърши подаването си с комбинация сервис-мрежа. При първото си подаване Димитров бе хванат в крачка на мрежтаа, но с чудесен бекхенд взе разиграването. Ретур на аржентинеца му даде аванс в гейма, но българинът отново намери ритъма си и с ас по правата взе предимство, което реализира. Шварцман направи две двойни грешки при второто си подаване във втория сет, което на практика даде страхотно предимство на Григор. Хубав форхенд по обратния диагонал пък му осигури пробив и във втория сет при четвъртата му възможност за такъв. Два форхенда след сервис свършиха работа за Гришо да вземе първата точка, а после само един по обратния диагонал му беше нужен да направи 30-0 в подаването си. Ас по диагонала обаче донесе геймбол. В края на третото си подаване в сета Шварцман затрудняваше максимално Григор, който пък не успя да върне два от началните удари на аржентинеца. Странен отскок на топката позволи на южноамериканеца да си осигури глътка въздух. При своя начален удар Димитров бе далеч по-сигурен от най-добрия играч на червено през сезона, като спечели своя сервис-гейм на 0, за втори път в срещата.

Шварцман показа зъби при подаването си в седмия гейм в сета. Аржентинецът бе сюрпризиран неприятно от един бекхенд на Григор, но впоследствие бе доста настъпателен и с един идентичен удар на този на Димитров поведе, а впоследствие затвори гейма си. Григор започна много солидно своето подаване. Форхенд след начален удар на Григор бе последван от невърнат първи сервис в тялото за 30:0. Сгрешен бекхенд на аржентинеца направиха 0:40. Комбинация сервис-форхенд вече приключи гейма в полза на българина и той поведе с 5:3.Бекхенд-уинър по правата на Гришо му осигури аванс на 15, а после затрудни противника с хубав и дълбок ретур за 30:0. Фантастичен уинър по обратния диагонал на бившия световен номер 3 го изведоха до три мачбола на сервис на южноамериканеца, а българският тенисист реализира още първия за третия си пореден успех над Шварцман.