Най-добрият български тенисист Григор Димитров се класира без проблеми за ¼-финалите на турнира на твърди кортове в Сан Диего (САЩ). Рано тази сутрин той победи по категоричен начин в два сета дебютанта в турнирите от ATP Аугуст Холмгрен с 6:1, 6:1.

Първоначално Григор трябваше да срещне 11-ия в света Феликс Оже-Алиасим, но заради контузия 21-годишнят канадец трябваше да се оттегли. По този начин 901-ия в световната ранглиста Холмгрен се изправи срещу хасковлията като щастлив губещ.

След този успех Григор ще срещне №24 в ранглистата руснак Аслан Карацев на 1/4-финалите, който по-рано елиминира петия в схемата Хуберт Хуркач. Така Димитров за пети път през сезона се класира за тази фаза на турнира. Досега той го направи два пъти в Мелбърн, в Акапулко и в Женева. Григор обаче все още няма класиране на полуфинали.


Българинът стартира двубоя с двойна грешка, а след това и още един неуверен начален удар, за да изпадне в ситуация 0:30, но успя да намери добро първо подаване и се спаси от точка за пробив. Геймът мина през дюс, но тогава Димитров реализира първия си форхенд уинър по правата, а след това и още един по оголената част от корта след добра серия от бекхенд-слайсове - 1:0.

Подсечените удари със задната страна на ракетата също помогнаха на Григор в следващия гейм, а иначе сервисът на Холмгрен не се оказваше особен проблем за българина и той с агресивни ретури си заслужи троен брейк-бол. Великолепен минаващ бекхенд не остави шансове на 901-вия в света от средата на корта за 2:0 гейма.

Последва нов бърз сервисгейм на Димитров, като той заби и първия си ас. Холмгрен все пак направи форхенд-уинър в следващите минути и директна точка от сервис за отразяване на поредния шанс за пробив, която бе аплодирана от завидната му агитка по трибуните. Форхенд в мрежата на датчанина обаче стана причина за нов брейк и Григор поведе с 4:0.

Григор продължи с добрите си изяви и, въпреки че датчанинът върна един гейм за 5:1, нашето момче не изгуби никакви излишни усилия и време, за да затвори сета в своя полза – 6:1 за 26 минути игра.

Димитров стартира ударно и втората част – с пробив. Той много бързо стигна до три брейк-бола и се възползва още от първия с чудесен минаващ форхенд в дъното на корта - 1:0.

Григор продължаваше да не се затруднява в геймовете и бързо дръпна с 4:0 и два пробива, преди 23-годишинят Холмгрен да спаси брейк-бол за 5:0 с хубав форхенд-уинър по диагонала и след записа първи гейм и във втория сет на своята сметка.

До края обаче Гришо не се отпусна и само за 56 минути приключи втория сет и мача с 6:1, 6:1, като по този начин се класира на четвъртфиналите в Сан Диего.