Тази вечер българският ас в тениса Григор Димитров излиза в Лондон за един от най-важните мачове в своята кариера – финалът на Мастърса в Лондон, където всяка година най-добрите 8 тенисисти слагат точка на сезона. Хасковлията ще се изправи срещу до болка познат съперник като Давид Гофен и именно по този повод заключи, че понякога в спорта и живота човек трябва да се изправя срещу „демоните си”.

Григор Димитров е вече №3 в света!

Велико! Григор е на финал в Лондон!!!

Снощи 26-годишният българин постигна много трудна и сладка победа в три сета (4:6, 6:0, 6:3) срещу Джак Сок в полуфиналите, за да се класира за финалния двубой. Гофен, победен от Григор в груповата фаза по-рано в турнира, от своя страна хвърли бомбата, като отстрани големия фаворит Роджър Федерер също в три сета.

Димитров открито призна, че е имал доста тежка задача срещу американеца Сок, най-вече след колебанията си в първия сет. „Смятам, че в началото започнаха мача точно както исках. Смятам, че след почивката при 3:0 нещата се обърнаха в негова полза и го усетих. Той излезе на корта по-агресивен, а аз му позволих да си играе играта. Според мен така можем да обобщим първия сет.”

„Да, вторият вече вървеше в една посока. Играх добре и толкова. В третия всичко опираше до това да намеря леките пукнатини в неговата игра. В крайна сметка всичко завърши добре за мен.”

ГЛАСУВАЙТЕ: Ще изживее ли Григор мечтата си в Лондон?

На пресконференцията след срещата репортерите припомниха на Григор, че при последните си две загуби от Джак Сок той е пропуснал един куп мачболи в своя полза. „Нямах никакъв късмет в тези два мача. Какво друго мога да кажа? Това обаче прави този резултат толкова специален. Знаете ли, понякога трябва да се пребориш със себе си, но си длъжен да се бориш, да се изправиш срещу собствените си демони. Много съм доволен, че се справих с напрежението.”

„Дори когато изоставах с пробив или трябваше да спасявам такъв, дори ако трябваше да изиграя допълнителен гейм или повече, просто го приемах. Определено си извадих поуките.”

Колкото до финала тази вечер срещу Гофен, който започва в 20 часа българско време, Григор сподели: „Мач като всеки друг. Очевидно Давид се справи добре през тази седмица. Победи Рафа Надал, Роджър Федерер – това са големи успехи. Неговото самочувствие определено ще високо. Аз обаче няма да мисля за това, нито за неговата игра. Ще се фокусирам върху собствената и върху възстановяването си.”

„И за двама ни това една различна сцена. Да, неделята е чудесен ден да играеш мач. Мисля, че те са най-добрите в това отношение. Точно по тази причина тренирам дори в неделя. Най-важното за мен е да намеря начин да спечеля мач, дори когато нямам ден. Точно това правят топ играчите. Толкова е простичко. Когато имат лош ден, те намират начин да победят и го правят. Не мисля, че срещу Сок играх зле, но просто усетих, че можех да правя някои неща по-добре”, добави Григор.