Голяма изненада беляза последния мач от програмата на четвъртия ден на DIEMA XTRA Sofia Open! Четвъртият поставен Филип Колшрайбер отпадна още в първия си мач на турнира след поражение с 5:7, 6:7(5) от квалификанта Мирза Башич. Така, изненадващо или не, първите двама четвъртфиналисти в София са тенисисти, дошли от квалификациите. Малко преди Башич до топ 8 стигна Йозеф Ковалик.

Башич напълно заслужи големия си успех, след като през целия мач бе, макар и малко, по-доминиращ и по-лесно печелеше сервис геймовете си. В първия сет квалификантът имаше два брейкбола в четвъртия гейм, които не успя да реализира, но пък при 6:5 си осигури три поредни сетбола след 0:40 в подаването на Колшрайбер. Германецът отрази два от тях, но при третия Башич прати дълбок ретур на втори сервис и стигна до успеха.

Във втората част Колшрайбер бе по-прецизен на свой сервис, но пък същото се отнасяше и за Башич, който както и през първия сет, отрази единствения шанс за пробив пред съперника. Така се стигна до тайбрек. В него отново сервиращите печелеха подаванията си, a при 5:5 босненецът успя да размине излезлия на мрежата Колшрайбер. След това с мощен начален удар реализира първата си възможност за спечелване на мача.

За Башич това ще бъде трети четвъртфинал на ниво АТР след полуфинала му в Москва в края на 2017 и този в Доха в началото на 2018. В София той вече записа четири победи като най-труден се оказа първият му - този срещу Александър Лазов, в който трябваше да мине през три тежки сета.

В опит да стигне до втория си АТР полуфинал, намиращият се в добра форма тенисист ще срещне победителя от мача между Максимилиан Мартерер и Жоао Соуса.