Квалификантът Йозеф Ковалик поднесе изненадата в словашкия двубой срещу своя сънародник Лукаш Лацко от втория кръг на DIEMA XTRA Sofia Open. В битка, която продължи почти 2 часа и 10 минути, 187-ият в света изхвърли Лацко в истинска драма – 4:6, 6:2, 7:5.

Сервисът беше голямото оръжие за 25-годишния Ковалик. Макар той да реализира по-малко асове от своя съперник (8 срещу 3 в полза на Лацко), първият му сервис беше значително по-стабилен. Той допусна двойно по-малко възможности за пробив – 7 спрямо 14 при противника, като спечели 13 от 15-те си сервис гейма в срещата.

Първият сет беше изключително равностоен, като Лацко трябваше да отразява две възможности за пробив още в третия гейм. Ковалик стори същото, за да изравни при 4:4, а в десетия гейм Лацко все пак спечели сервиса на сънародника си в маратонска битка. На 96-ия в световната ранглиста му бяха необходими три сетбола, за да поведе в резултата.

Вместо това да влее допълнително самочувствие в играта на Лацко, зрителите в залата станаха свидетели на истински срив. Без никакви проблеми Ковалик реализира два последователни пробива и само за няколко минути се оказа с аванс от 4:0 във втория сет. В седмия гейм Лацко с мъка спаси цели четири точки за пробив, които бяха със стойност на сетболи за неговия съперник. Въоръжен вече с началния удар, Ковалик уверено затвори сета с гейм на нула.

Третата част предложи зрелищна въртележка – Лацко стартира много силно и поведе с 3:0, а впоследствие и с 5:2. Изглеждаше така сякаш няма какво да го спре по пътя към победата. В деветия гейм той стигна до сетбол на свой сервис, ала възможността отлетя и оттук започна обратът на Ковалик. Соченият за аутсайдер реализира пробив, който затвърди и резултатът стана 5:5. Квалификантът постигна още един пробив за 6:5 в своя полза и застана в позиция да сервира за мача. Лацко определено се съживи в 12-ия гейм, като стигна до аванс 15:40. И двете точки за пробив обаче бяха спасени, за да може в крайна сметка Ковалик да си гарантира място в четвъртфиналите.

В следващата фаза словакът чака победителя от двубоя между Маркос Багдатис (Кипър) и  втория поставен в схемата Адриан Манарино (Франция).