Жо-Вилфред Цонга е новият шампион на силния турнир от сериите АТП 500 в Ротердам. На финала французинът победи в три сета Давид Гофен след 4:6, 6:4, 6:1.

За Цонга това бе първи АТП финал от 17 месеца насам, а в него той успя да завооюва своята 12-а титла.

В същото време Гофен, който по пътя си отстрани Григор Димитров, загуби шести пореден финал и втори за две седмици след този срещу Гришо в София. За него остава утешението, че от понеделник за първи път в кариерата си ще бъде член на топ 10. След чудесното си представяне пък Цонга ще се изкачи до 12-а позиция в света, измествайки от нея Григор Димитров.

Какво казаха Цонга и Гофен след финала в Ротердам?

Мачът започна отлично за Гофен, който поведе с 4:1 и два пробива аванс. След моментално връщане на втория пробив Цонга запази шансовете си в първия сет, но в крайна сметка Гофен нямаше проблеми да го затвори за 6:4.

Постепенно обаче сякаш силите на белгиеца свършиха и неговият съперник пое контрола над случващото се на корта. Решителен за него бе десетият гейм на втория сет, който бе маратонски, а Цонга използва петия си сетбол, за да вкара мача в решителна трета част.

В нея Гофен пропусна шанс за пробив още в първия гейм, а след това сякаш всичко се срина за него – 5:0 за Цонга, което предопредели и крайното 6:1.