Давид Гофен осъществи обрат срещу първата ни ракета - Григор Димитров след 6:4, 2:6, 2:6. По този начин резултатът за деня между двете страни на АТП къп е изравнен на 1:1 В първия двубой за деня втората ни ракета - Димитър Кузманов победи Стив Дарси с 6:0, 6:3. При победа на двойките обаче, отборът ни се класира за 1/4-финалите, където ще срещне Австралия, а при поражение, напред продължава Великобритания, които по-рано сразиха Молдова с 3:0 победи.

БГНЕС
20 снимки

Първите 2 точки Григор изигра на втори сервис. Те бяха дълги и с разменено надмощие, което донесе и на двамата по една точка. Все пак капитанът ни вкара мощния си първи сервис впоследствие и чрез систематично разкарване на съперника по протежението на корта си осиури шанс да излезе на мрежата, където завърши без проблем. Следващите 2 разигравания не се състояха, тъй като Гофен не успя да върне началните удари на хасковлията и резултатът бе открит 1:0.

Нашият представител започна агресивно на ретур, пласирайки дълбоки топки в непосредствена близост до основната линия, изтласквайки белгиеца назад - 15:15. При третата точка Гришо натисна още от ретур по правата от форхенд и втория удар на Давид излезе в аут - 15:30. Настоятелността, с която българинът праща ударите си на основната линия този път му изигра лоша шега - топка в аут. След множество разменени слайсове от бекхенд, 20-я в ранглистата изпрати топката на милиметри извън очертанията по дължина - 40:30. Гофен отново не съумя да вкара първи сервис, бе натиснат за сетен път и сгреши по идентичен начин 2 поредни пъти - точка за пробив. Още един втори сервис, при който Григор се измести да отиграе от форхенд по обратния диагонал, с който матира опонента си и осъществи първия пробив в двубоя - 2:0!

Лошо начало на третия гейм за България. 3 поредни пъти, в които Григор не вкара първото си подаване и Гофен се възползва по максимален начин от това след прибързани действия на нашенеца - 0:40. Най-сетне първо подаване и директна точка - 15:40. Още един първи сервис, но този път с дълго разиграване и някои критични моменти, в които обаче Гришо издържа - 30:40. Отличен форхенд по диагонала, с който капитанът ни обърна развоя на разиграването - 40 равни. Първо подаване по диагонала и ретур в аут - предимство за България. Борбата за тази част продължава. Още една точка след продължително разиграване при втори сервис и ново равенство. Поредно второ подаване, но форхенд ретур в мрежата - предимство за Димитров. Мехлем за душата - първи сервис и ретур в аут - гейм за Григор!

Миг колебание в коя посока да стреля, накара хасковлията да сгреши бекхенд по правата - 15:0. Фамозен ретур по правата обаче му донесе директно втората точка - 15 равни. Гофен вкара отличен втори сервис и натисна българина на бекхенда - 30:15. Бърз по критериите на белгиеца сервис и 40:15. Екстремен рънинг форхенд по правата, пласиран в близост до основната линия прави резултата 40:30. Къса топка от ракетата на Гришо при следващата точка изкара от равновесие съперника, който изкара следващия си удар в аут - равенство. Мощен начален удар не помогна на сервиращия, който излезе на мрежата, но бе разминат по правата от бекхенд и точка за пробив за България. Давид се спаси по отличен начин, след като разигра отлична комбинация с удари по основната линия. Последваха 2 поредни отлични сервиса, които донесоха първия гейм в мача на сметката на Гофен.

Бързо няколкоходово разиграване прикани 11-я в ранглистата на излезе на мрежата, но Димитров отново го размина. Следващата точка обаче я загуби, след къса топка от белгийска страна. Давид издържа на първоначалния натиск и контраатакува сънародника ни, който пресили форхенда си 15:30. Още едно огледално разиграване изкара от равновесие Григор, който прати бекхенда си в аут - 15:40. На помощ идва сервисът - ретур в мрежата и 30:40. В крайна сметка обаче по-събраната игра на Давид Гофен в последните минути му донесоха успеха и връщане на пробива след отлична къса топка и при последвалото воле на празен корт резултатът е намален 2:3.

Първи сервис и първата точка е за Белгия. 2 прибързани акции на Гофен довеждат нещата до 2 непредизвикани грешки. При следващата обаче бързо излезе на мрежата и изравни за 30:30. Няколко размени от дъното на корта, преди Григор първи да поеме риска, пращайки форхенд уинър по правата на основната линия - точка за пробив. Тя моментално бе реализирана, след като капитанът ни натисна втория сервис на опонента си, което доведе до топка в аут и 2:4.

С по една разменена бърза точка за двамата стартира следващия гейм, преди хасковлията да сгреши с няколко сантиметра бекхенда си в аут по дължина - 15:30. Липсата на първо подаване отново помага на белгиеца да стигне до 2 поредни точки за връщане на пробива. Първата е отразена с първи сервис по правата и смаш на мрежата - 30:40. Двойна грешка в най-неподходящия момент връща в играта за втори път съперника.

2 поредни мощни сервиса носят първите 2 точки за Давид Гофен. След това обаче Григор намери топката със суийтспота на ракетата си и направи директна точка от ретур по диагонала от бекхенд. Грешка по правата на белгиеца от бекхенд довежда нещата до 30:30. Директна точка след първи начален удар дава глътка въздух на Давид - 40:30. Геймовете са изравнени след грешка при ретура на втори сервис - 4:4.

Ас по правата и 15:0. Ретур в аут покачва резултата на 30:0, а с още един ас - 40:0. Двойна грешка на Григор и слаб втори сервис помагат на Гофен да се възполва, за да се върне в гейма - 40:30. Прибързан форхенд по обратния диагонал отива в мрежата и равенство. Контра по правата от бекхенд на 11-я в света му дават точка за пробив. Тя обаче е спасена с вещина след мощен сервис по правата - 40:40. Съперникът отново рискува по правата, но този път без успех - бекхенд в аут. Липсата на първо подаване приканва Давид да натиска втория сервис на Григор - 40 равни. Все пак сервисът и по-търпеливата игра по ръба на бръснача извежда България напред - 5:4.

Гофен водеше първите 2 разигравания, в които двамата си размениха по 1 точка - 15:15. Плитък ретур на Гришо позволиха на белциеца да завърши с бекхенд по диагонала - 30:15. Първа двойна грешка и 30 равни. След нея обаче следва ас със 205 километра в час. Форхенд ретур в ъгъла позволи на Григор да се изтегли за втория си удар и да обърне разиграването по правата и Давид прати топката в мрежата - 40 равни. Липса на концентрация от червената страна на корта довежда до сетбол. Той е спасен с ас по диагонала - 40 равни. Слайс ретур от втори сервис свали топката в краката на Гофен, това го затрудни и го накара да сгреши - мрежа и нов сетбол. Консервативен ретур, търпение, последователност от сигурни удари от форхенд и минаващ удар от бекхенд по диагонала - точка, гейм и първи сет за България!

Лошо начало след нова двойна грешка, но след това Григор отново размина на мрежата опонента си по идентичен начин, както при сетбола - 15:15. Страхотен ретур при втори сервис остави без шанс за реакция нашия капитан - 15:30. Още едно излизане на мрежата и нова загубена точка от страна на Белгия след сечен бекхенд в аут - 30 равни. Гофен реши да рискува и да натисне от форхенд по обратния диагонал, но топката се озова в мрежата - 40:30. Фамозно разиграване от двамата завърши с форхен уинър по правата на Гофен, който закова топката на линията с 1 сантиметър. Това му даде самочувствие да натисне още от ретур и да стигне до точка за пробив. Перфектен сервис на линията по правата позволи на българина да излезе на мрежата и с втория удар да приключи точката - 40:40. Още едно екстремно разиграване изтласка Григор зад основната линия и след сгрешен слайс се стига до нова точка за пробив. Форхенд по правата на линията донесе успех на нашенеца - 40:40. Прибързан бекхенд по правата на Гофен и предимство за България. Четвърта двойна грешка обаче връща съперника в мача. Коварна топка от ретур, след като се отклони в мрежата разконцентрира Григор, който сгреши удара си и нова точка за пробив. Ретур уинър по правата матира капитана ни и Белгия започва с пробив - 1:0.

Рутинен на пръв поглед втори удар след сервис в мрежата от форхенд носи първата точка за Гришо. Пресилен форхенд от хасковлията по правата изравнява резултата. Белгиецът се окупити, да връща всичко и това започна да изнервя Григор - 40:15. Къса топка и прехвърлящ удар довежда резултата до 2:0 за "червените дяволи".

Рискован форхенд по диагонала праща топката в аут - 0:15. Нова грешка от форхенд и 0:30. След това обаче остър форхенд по правата намалява резултата на 15:30. Двуходова акция от основната линия след сервис и форхенд печеливш по правата - 30:30. Пресилен с много малко форхенд носи точка за пробив на Гофен. Първата ни ракета обаче отвори корта по отличен начин от бекхенд и изравнява - 40:40. Поредна двойна грешка и предимство за Белгия. Отличен ретур по диагонала в ъгъла на бекхенд страната затисна Григор, който не успя да реагира и носи нов пробив за Давид Гофен.

Григор започна гейма с къса топка, съперникът отвърна с контракъса, но при прехвърлящия удар капитанът ни намери линията - 0:15. Прибързан бекхенд по правата в аут от Давид прави резултата 0:30. Нов негов ас обаче намаля на 15:30. Още едно мощно разиграване от основната линия от страна на сервиращия и 30:30. Няколко разменени удара от дъното на корта, сечен и последвал остър бекхенд карата Гофен да сгреши - 30:40. Многоходова акция в защита от Димитров му позволи да изкара опонента от комфортната зона и единия пробив е върнат.

Първи сервис, излизане на мрежата и 15:0 след чудесно воле. Второто излизане на мрежата обаче хвана Григор неподготвен и Давид му я свали в краката неспасяемо - 15:15. Ретур по правата от бекхенд на линията при второто подаване носи точка за Гофен - 15:30. Поредна двойна грешка дава възможност за нов пробив за Белгия. Пресилен бекхенд по правата прави двойния пробив факт - 4:1.

Положително начало след бързи действия, довели Григор до мрежата и смаш на мрежата - 0:15. Пресилен форхенд по правата изравнява резултата. Бърза следващата точка след добър първи сервис от страна на Гофен. Недостатъчно добра къса топка прикани Давид да излезе на мрежата и да завърши по правата - 40:15. Ретур от форхенд в мрежата при второ подаване праща Белгия на гейм от спечелването на сета - 5:1.

2 поредни непредизвикани грешки от българина водят до 0:30. Изключително подсечен бекхенд на мрежата обаче намалява на 15:30. Още един бекхенд в аут обаче довежда до 2 сетбола. Първият е спасен с печеливш удар от форхенд моментално след сервиса. След равномерно и търпеливо разиграване, Гришо завърши по правата от форхенд - 40 равни. 2 поредни ретура в мрежата носят втори гейм за България в части втора част - 5:2.

Прибързан форхенд по правата в мрежата открива резултата за Гофен. Плитък ретур и излизане на мрежата - 30:0. Ретур от форхенд в аут и последвал ас изравнява частите на 6:4, 2:6.

Гофен моментално натисна второто подаване на Григор и повежда с 0:15. Поредна двойна грешка покачва резултата на 0:30. Ретур на втори сервис в аут от бекхенд обаче връща Гришо в гейма. Бърза размяна по обратния диагонал на двамата кара Гофен да сгреши бекхенда си в аут. 2 поредни топки, пласирани на основната линия изтласкаха белгиеца, позволиха на капитана ни да излезе на мрежата и съперникът прати удара си в аут - 40:30. Изумителен ретур след бързо взимане на топката носи успех на Давид - равенство. Кик сервис в тялото носи предимство за България. Плосък сервис със 188 километра в час по диагонала печели първия гейм за България в третата решителна част.

Идентично начало за посрещащия във втория гейм - 0:15 след мощна игра на Димитров от форхенд. Сгрешен ретур на втори сервис обаче изравнява резултата - 15:15. Дълго разиграване със смяна на темпото и сечени бекхенди завърши със слайс в аут по правата от Григор. Комбинация от дълбок удар в ъгъла, последвала къса топка и 40:15 за Давид Гофен. Сервис в тялото носи успокоение за Гофен - 1:1.

Дълбоко пласиран удар от външната част на основната линия пристисна Григор, който не успя да прекара топката над мрежата. Втори сервис, който е лесно наказан от Давид прави 0:30. Перфектен сервис по диагонала и бекхенд по правата намалят на 15:30. Още един втори сервис, който е наказан по правата от бекхенд - 15:40. Бърза грешка от ракетата на Гофен и 30:40. Този път обаче Григор издухва с форхенд уинър по късия диагонал - 40:40. Пресилен форхенд по правата обаче отново дава възможност на белгиеца да пробив. Тя е реализирана след бекхенд в мрежата и 1:2.

Плитък ретур в центъра на корта прикани Гофен да завърши по диагонала от бекхенд - 15:0. Отлично първо подаване помага на Давид да покачи на 40:0 след 2 бързи точки. 2 поредни греши на сервиращия обаче връщат хасковлията в гейма. Нов плитък ретур обаче прикани белгиеца да излезе на мрежата и да натисне капитана ни, който прати минаващия си форхенд в аут - 1:3

Тенденцията с ниската успеваемост на второ подаване продължава след поредната загубена точка. Три последователни първи обаче извеждат България напред - 40:15. Къса топка, достигната по светкавичен начин от Гофен прави резултата 40:30. Мощен сервис по диагонала обаче печели втория гейм на сметката на нашия отбор в третия сет.

Гофен започва сервис гейма си с бърз форхенд в аут и последвала двойна грешка - 0:30. Важната трета точка обаче я печели Гофен след дълго разиграванеи топка в аут на Димитров. Сервис мрежа на Гофен изравнява точките - 30:30. Нова двойна грешка дава шанс на България да се върне в играта. Бекхенд на линията носи равенството в гейма. Последвал форхенд в мрежата довежда до нова точка за пробив. Тя е моментално спасена след сервис по правата. Още един мощен сервис по правата с над 200 километра - предимство. Трети отличен сервис и излизане на мрежата извеждат Гофен напред с 2 гейма.

Две прибързани решения изведоха съперника до 15:30. Поредна наказателна акция от ретур на Гофен, който стига до 2 последователни възможности за втори пробив. Още първата е реализирана след нов неубедителен втори сервис и бекхенд в мрежата след ретур.

Сервиращия за мача запова по най-добрия начин - с два аса. Слаб ретур подкани Гофен да излезе на мрежата, където завърши без проблем. Трети ас в гейма слага точка на спора, с което съдбата на българския отбор ще се реши в двойковия мач, където победа ще ни изпрати на 1/4-финалите.