Осмият в световната тенис ранглиста Давид Гофен не скри множеството позитивни емоции след историческата си първа победа над Рафаел Надал. Късно снощи белгиецът пречупи №1 на планетата в три сета (7:6 (5), 6:7 (4), 6:4) в своя първи мач от група „Пийт Сампрас” във финалния Мастърс.

Рафа Надал откри пътя пред Гришо

По този начин 26-годишният играч направи сериозна заявка да стигне далеч в турнира, на който по традиция участват осмината тенисисти с най-добри показатели през годината. Малко след края на гладиаторския дуел Надал обяви, че тази среща е последната за него през сезона.

Гофен пречупи Надал в исполинска битка, следва Григор

„Стана голяма битка буквално до последната точка”, коментира Гофен. „Рафа е невероятен боец, един от психически най-силните играчи в тура. Аз съм щастлив, че най-сетне намерих ключа към това да го победя и го сторих тук, на Мастърса. Това е една много специална вечер, имаше чудесна атмосфера по трибуните и очаквам с нетърпение отново да играя тук”, добави победителят, който се изправя срещу Григор Димитров в следващия си двубой.

„Честно да си призная, беше много трудно да се върна в мача след загубения втори сет. Не знам как го направих, след като имах толкова шансове за спечелване на срещата. Въпреки всичко не изпитвам никакви съжаления, защото Рафа ги спаси до един с печеливши удари. Сметнах, че е най-добре да продължа и да се наслаждавам на всяка точка.”

„Много се гордея да бъда първият белгиец на този турнир и да виждам белгийските флагове по трибуните. Нищо не е приключило и ще дам най-доброто, за да изглеждам достойно до самия край”, заяви Гофен.