Рафаел Надал обяви, че приключва с участието си на финалния турнир на АТР.

Давид Гофен се наложи със 7:6 (5), 6:7 (4), 6:4 над испанеца, а след срещата Надал обяви, че напуска състезанието.

Срещата беше от групата Пийт Сампрас, в която по-рано вчера Григор Димитров се наложи над Доминик Тийм. Отказът на Надал отваря прекрасна възможност на Димитров да продължи към полуфиналите при своето дебютно участие, тъй като мястото ще бъде заето от Пабло Кареньо Буста.

Гофен пречупи Надал в исполинска битка

След края на срещата късно снощи Надал заяви пред журналистите: "Аз съм до тук. Не мога да продължа участието си в турнира заради травмите в колената. Не съм готов да играя, не бях готов и преди първия мач, но бях длъжен да опитам и го направих. Сега сезонът ми вече е приключил след този мач. Благодаря ви и Весела Коледа."

Така след първите мачове с по една победа са Григор Димитров и Гофен, като двамата се срещат в сряда в първата среща за деня, която трябва да започне около 16.00 часа българско време.

В началото на мача 16-кратният шампион от Големия шлем започна доста добре и се движеше с лекота, но с напредването на двубоя се наложи да доиграва дори на един крак. Гофен, който е първият белгиец на финален турнир на АТР, постигна първа победа над водача в световната ранглиста.

"Виждах проблемите на Рафа и просто исках да удържа до трети сет, защото знаех, че там е моят шанс. Толкова съм щастлив, че стартирам на този специален турнир с победа. Знам, че във втория сет имах мач-пойнт, който пропуснах, но това не ми тежеше, защото чаках другия момент", заяви доволният победител./БТА