Шампионът на Ролан Гарос за 1983 г. Яник Ноа гостува в предаването „The Tennis Podcast“, където направи сравнение между своята и съвременната епоха в тениса. Френската легенда разказа много интересна история с участието на Джон Макенроу и анализира личностната еволюция на Роджър Федерер.

„Съперничеството между Федерер и Надал е много приятелско и джентълменско. По мое време ситуацията не беше такава. Тогава играеха Бьорн Борг, Джон Макенроу, Джими Конърс, Иван Лендъл… Всички те бяха много силни и непредсказуеми характери. Преди създаването на Етичния кодекс на ATP играчите се държаха доста по-агресивно и си позволяваха много повече на корта“ спомня си Ноа.

Французинът си спомни и първият мач, в който Кодексът е бил приложен, а негова „жертва“ е станал не кой да е, а един от най-големите скандалджии в спорта.

„Бях в къщата на Пат Кеш в Мелбърн, а същевременно Джон Макенроу играеше срещу Микаел Пернфорс. Това се случи на Australian Open през 1983 г. Джон водеше комфортно и вече бяхме сложили една бира за него в хладилника, тъй като беше обещал да дойде при нас след мача“ разказва капитанът на Франция за купа „Дейвис“.

„Джон на няколко пъти каза неприлични неща и удари ракетата си в земята – неща, които тогава бяха съвсем нормални, особено за него. Тогава обаче етичният кодекс вече беше влязъл в сила и изведнъж дисквалифицираха Макенроу! Беше някак иронично, тъй като кодексът бе създаден най-вече заради него. След мача Джон дойде при нас и беше много разстроен. Ако не беше тази дисквалификация щяхме да играем един срещу друг в следващия кръг, но за съжаление не се случи така“ сподели бившият лидер в ранглистата.

Ноа изрази мнението, че без етичният кодекс поведението на днешните играчи е щяло да бъде много по-различно.

„Дори Роджър Федерер нямаше да е такъв джентълмен, ако не бяха днешните правила. Като юноша той беше малък лигльо, постоянно псуваше и чупеше ракети. След това обаче разбра, че по този начин няма да стигне далеч, и се научи да контролира емоциите си. Сега е като истински будистки монах. Трансформацията му беше много красива“ завърши Ноа.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.