97-кратният шампион от турнири на АТР и носител на 20 трофея от Големия шлем бе избран за един от Стоте най-влиятелни личности на списание "Time".

От стоте избрани, само шестима бяха фотографирани за корица на "Time". 36-годишният швейцарец е сред тях заедно с активиста Тарана Бърк, комедианта Тифани Хадиш, актрисата Никол Кидман, певицата Дженифър Лопес и президента на Майкрософт Сатя Надела.

Специални думи за успеха на Федерер на и извън корта написа създателят на Майкрософт Бил Гейтс.

"Не е тайна, че Роджър Федерер е най-великият тенисист в историята. Както написа Дейвид Фостър Уолъс, той е "един от тези редки, свръхестествени спортисти, които поне в част са извън определени физически закони. Той показва изключение и в законите на възрастта. На 36, все още печели Големи шлемове с комбинация от грация и упоритост.

Но не толкова фенове знаят, какво прави Роджър извън корта. Два пъти имах привилегията да му бъда партньор на двойки, за да съберем пари за неговата фондация и в процеса станахме приятели. Научих колко искрено Роджър и неговият екип работят да подобрят предпоставките за живот на бедните деца - мисия, която произлиза от детските му посещения в родната страна на майка му Южна Африка, където вижда ужасяваща бедност от първа ръка.

Роджър знае, че ефективната филантропия, също като големия тенис, изисква дисциплина и време. Ще бъде тъжен ден за всички нас, неговите фенове, когато сложи край на кариерата си, но можем да сме спокойни, знаейки, че той се е посветил на това да направи света по-справедливо място."

Федерер: Мислех да се откажа още през 2016-а