Роджър Федерер обяви, че топ тенисистите рядко получават необходимото уважение от феновете и медиите за своите постижения.

Самият Федерер, от мнозина смятам за най-великия тенисист за всички времена, все още чува критики по свой адрес след загубения финал на Уимбълдън от Новак Джокович. Същото се случва с друго от величията в спорта – Рафаел Надал, който все още е критикуван, че умее да печели само на клей. Не на последно място, швейцарецът засегна темата с липсата на признание към всеки състезател, достигнал до първата стотица в ранглистата.

„Мисля, че ако попитате повечето играчи на тура, ще ви кажат, че са постигнали повече, отколкото са си мечтали. Всеки мечтае да бъде в топ 100, топ 10, номер 1 в света, да печели множество трофей, но самият факт да имаш възможност да се изхранваш с това, което обичаш да правиш, е страхотен“, коментира Маестрото.

„В даден момент постигаш мечтата си, но въпреки това започваш да бъдеш критикуван, затова, че не си постигнал достатъчно или не си играл, както трябва. Логичната реакция е изобщо да не те интересуват такива коментари“.

„Всеки трябва да прави това, което може най-добре, с което да бъде горд и с което да се гордее семейството му, приятелите му и държавата му. Независимо в кой спорт се състезаваш, да си сред стоте най-добри в света е постижение само по себе си. Ти вече си шампион. В тениса обаче всеки казва, че да си в топ 100 не е нещо особено. Иозбщо не съм съгласен“, завърши своята изповед Федерер.