Световният номер 2 Роджър Федерер и сърбинът Новак Джокович се класираха за Финалите на световния тур в Лондон.

Двамата тенисисти, които са печелили надпреварата общо 11 пъти, си осигуриха участие в заключителния турнир на АТР и на теория след развитието на схемата в Откритото първенство САЩ.

Миналогодишният шампион Григор Димитров е едва 17-ти в надпреварата за Лондон и трябва да направи изключителен завършек на сезона, за да има шанс да защитава титлата си.

Джокович, който има пет титли от надпреварата, достигна финала в Ню Йорк след чиста победа над Кей Нишикори на полуфиналите, като по този начин намери място и на турнира в Лондон, в който участват осемте най-добри през сезона.

Федерер от своя страна ще участва за рекорден 16-ти път в престижната надпревара, заради правилото за шампионите от Големия шлем, според което носител на титла от големите четири турнира през сезона има запазено място в турнира, ако завърши в топ 20.

Швейцарският маестро най-вероятно няма да има нужда да използва това правило, тъй като за момента заема четвърто място в надпреварата за Лондон. Участие на Финалите на световния тур по-рано през годината си осигури световния номер 1 Рафаел Надал, а за момента останалите пет места се заемат от Хуан Мартин дел Потро, Александър Зверев, Марин Чилич, Кевин Андерсън и Доминик Тийм.

 /БГНЕС

Григор Димитров

източник: Gulliver/GettyImages