Роджър Федерер официално записа нова велика страница в своята изумителна кариера! В четвъртфинален мач в Ротердам Маестрото победи Робин Хаасе с 4:6, 6:1, 6:1 и по този начин си осигури първото място в новото издание на световната ранглиста!
 
Когато се събуди в понеделник, 36-годишният швейцарец ще се превърне в най-възрастния №1 в историята на АТР, подобрявайки досегашното постижение на Андре Агаси, който бе №1 на 33 години. За последно Федерер бе на върха на 4 ноември 2012-а, а периодът от 5 години и 106 дни е най-дългият между два престоя под №1. Успехът идва и повече от 14 години, след като за първи път бе №1 в ранглистата.
Възможността за този пореден голям връх за ФекЕкс дойде след великолепната 2017-а и перфектното начало на 2018-а със спечелената титла от Аустрелиън Оупън.
 
С успеха над Хаасе Федерер събира актив от 9785 точки и така изпреварва с 25 досегашния №1 Рафаел Надал.
 

 
Големият успех обаче не дойде толкова лесно. Хаасе не бе печелил нито сет в досегашните си два двубоя срещу Федерер, но именно това се случи в първата част на двубоя в „Ахой Арена”. Ключов бе вторият гейм, в който Хаасе спаси три брейкбола. След това ракета №1 на Холандия заигра много стабилно, а Федерер правеше доста грешки като процентът на първи сервис също бе доста лош. При 4:4 Хаасе успя да постигне пробив, след който да затвори сета в своя полза.
 
Но това само накара 20-кратния шампион от Големия шлем да покаже най-доброто от себе си в следващите два сета. Два пробива във втория и три в третия, само 45 минути игра в тях и победа, узаконила едно от безбройните големи постижения на Федерер.

Федерер

източник: БГНЕС

 
За него обаче турнирът в Ротердам продължава. В събота той ще играе на полуфиналите, където негов съперник ще бъде Андреас Сепи или Даниил Медведев.