Григор Димитров спечели убедително срещу Александър Бублик с 6:2, 6:2 в мач от 1/8-финалите на "Мастърс" турнира в Париж. В следващия кръг той ще срещне победителя от сблъсъка между Хуберт Хуркач и Франсиско Серундоло.

Българинът показа фантастичен тенис и не остави никакви шансове на съперника си, който е №33 в света. Точно 67 минути бяха достатъчни на Гришо, за да си осигури втори четвъртфинал на Мастърса във френската столица. Преди 4 г. той стигна до полуфиналите, късето отстъпи на Новак Джокович. Победата, която е под №38 за Гришо през годината, отново показа, че българинът се радва на най-добрия си сезон от 2017 г.

Gulliver/GettyImages
20 снимки

ПЪРВИ СЕТ
 
Бублик спечели жребия и избра да сервира първи. Въпреки че сервисът е едно от силните му оръжия, геймът не започна добре за него и Димитров поведе с 30-0. Чудесен подсечен бекхенд по късия диагонал му донесе нова преднина 40-15. Двойна грешка на Бублик пък означаваше пробив и 1:0 за Григор. Следващият гейм не започна добре за българина, но след това търпението му бе възнаградено - 15-15. След отличен сервис и бърза комбинация Гришо поведе с 40-30, а с още един страхотен начален удар пробивът е затвърден - 2:0. Бублик направи двойна грешка за 0-15, а после не се справи със слайса на българина и изостана с 0-30. Със солиден сервис и форхенд-уинър казахстанецът намали изоставането, но след това Гришо пласира качествен ретур и подсечен бекхенд, с което накара противника да сбърка. Бублик спаси първия брейк-бол, но после направи отново двойна грешка и втори пробив за Григор -  3:0.
 

С отлични отигравания от основната линия Бублик поведе, а минаващ удар след неубедително воле на Григор му осигури аванс от 0-30. Страхотната му игра продължи и той върна единия пробив с гейм на нула -  3:1. На своя сервис-гейм Бублик не допусна изненада и с две излизания на мрежата спечели втори пореден гейм - 3:2. Подаването на Гришо започна с грешка от негова старна, но след това показа солидно сервиране и спечели гейма, за да поведе с 4:2. Гришо поведе с 30-0, а бекхенд в краката на излезлия напред Бублик му осигури троен брейк-бол. Първите два бяха спасени, но минаващ форхенд след добър ретур матира казахстанеца и донесе нов пробив за Димитров - 5:2. Григор не допусна изненада в следващия гейм, въпреки че направи втората си непредизвикана грешка в сета за 30-15. За 29 минути Димитров спечели сета с с 6:2.

ВТОРИ СЕТ

Този път за разлика от началото на първия сет, Бублик показа стабилност и спечели подаването си. Допусна двойна грешка при 40-30 за него, но още едно добро изпълнение от начален удар означаваше - 0:1. Най-дългото разиграване от 24 удара в мача изненадващо отиде на сметката на Бублик за 0-30. Димитров обаче показа характе и изравни с майсторско отиграване и пресилен форхенд на Бублик. Идентична грешка на Григор донесе шанс за пробив на съперника, но той не се възползва. С първия си ас в мача Димитров си осигури предимство за спечелване на гейма, а нов бекхенд в аут на Бублик донесе успех на българина - 1:1. Бублик показа класа в следващия сервис-гейм и спечели на нула, за да поведе отново -  1:2. Гришо започна отлично на совето подаване и поведе с 30-0 след два невърнати сервиса. Две двойни грешка на Димитров доведоха до 40-30, а след дълбок ретур на Бублик се стигна до дюс. Гришо обаче бързо се събра и изравни резултата на 2:2.

Бублик пресили с предната страна на ракетата си и осигури два брейк-бола на противника. Поредната къса топка беше пак лесна плячка за Димитров, който допълни със смач за пробив - 3:2. Димитров показа колебания на своя сервис-гейм и Бублик получи шанс за рибрейк. Григор обаче изравни, а страхотен слайс-бекхенд по правата му донесе предимство. С форхенд по диагонала и стоп-воле на мрежата той затвърди брейка за Гришо, а съперникът му от яд счупи ракетата си, както направи и Медведев вчера - 4:2. 

Пореден пробив записа Григор в следващия гейм. Двойна грешка на Бублик беше последвана от непредизвикана от форхенд - 0-30. Още един прав удар далеч в аут означаваше двоен шанс за пробив, а Димитров с прав удар по обратния диагонал и лесно воле на мрежата си осигури комфортно предимство от 5:2. Казахстанецът направи страхотна къса топка от бекхенд за 0-15, но след това Григор завърши със смач на мрежата - 15-15. Безответен сервис и ас номер 2 в мача донесоха два мачбола на топ ракетата ни, а с още един невърнат начален удар мачът приключи - 6:2, 6:2.