С блестяща игра Григор Димитров победи Даниил Медведев с 6:3, 6:7(4), 7:6(2) в мач от втория кръг на последния за годината турнир от сериите Мастърс 1000 във френската столица Париж. Така Гришо взе реванш за загубата от световния №3 само преди седмица във Виена. Успехът бе трети за него от деветте сблъсъка с Медведев до момента. В следващия кръг българинът ще се изправи срещу казахстанеца Александър Бублик. 
Двубоят във френската столица продължи 2 часа и 56 минути. Най-добрият ни тенисист спечели с лекота първия сет с 6:3, а драматичната втора част бе решена с тайбрек в полза на руснака - 6:7(4). В третия сет Гришо отново показа самочувствие и поведе с 5:2, но три поресви гейма на Медведев изравниха резултата, а след това отново се стигна до тайбрек. Този път Гришо демонстрира железни нерви и не трепна, печелейки убедително.

Григор Димитров Даниил Медведев

източник: sofascore.com


ПЪРВИ СЕТ

Първи сервира Григор и демонстрира отличен начален удар, с който не остави никакви шансове на Медведев и набързо спечели първия гейм на нула. Руснакът не бе убедителен на първия си сервис и Димитров поведе с 15-0. В следващите обаче Медведев не допусна изненада и записа три поредни точки. Две непредизвикани грешки от негова страна обаче доведоха до равенство 40-40. Последва дълго разиграване, в което българинът показа голямо търпение и в крайна сметка нервите на Медведев не издържаха и той прати топката в аут. Това разклати руснака и той допусна двойна грешка при следващия си сервис, което пък донесе пробив за Гришо - 2:0. Третият гейм бе копие на първия - Димитров го затвори бързо на нула с безупречен начален удар и затвърди пробива - 3:0 при 13:3 спечелени точки преди първата почивка в сета. 

В началото на следващия гейм двамата си размениха по една точка, но след това българинът беше разтегнат максимално по ширината на корта и все пак само сантиметър го раздели от минаващ бекхенд-уинър. Това вдъхна увереност на руснака, който си взе подаването и намали изоставането на 3:1. Доста оспорвано протече следващият гейм, който продължи 10 минути. Форхенд в аут на Димитров доведе до шанс за пробив на Медведев, но руснакът не намери корта при следващия си ретур. След това Гришо отрази още две точки за пробив, Грешка на лайнсмена ощети Григор при разиграване, в което той имаше предимство и точката трябваше да бъде преиграна. Първо руснакът направи чудесен къс диагонал, а неточен бекхенд на българина доведе до намаляване на резултата - 3:2. 

Пробивът не притесни Гришо и той започна прекрасно шестия гейм с майсторски завършващ прав удар за 15-15. Грешка на Медведев след подсечен бекхенд на Димитров и мощен ретур на българина му донесоха двоен шанс за пробив. Руснакът удари топката с рамката и брейкът е факт - 4:2. На своя сервис-гейм Григор не допусна изненада и бързо стигна до 5:2. Далеч по-неуверен бе Медведев, който на два пъти прати два пъти топката в мрежата и изостана в резултата. Два поредни качествени сервиса обаче помогнаха на руснака да вземе гейма си - 5:3. В решаващия гейм-сет, Гришо игра за публиката. Фантастично деми-воле от форхенд край мрежата на Гришо вдигна феновете на крака за 15-0, а контриращо бекхенд-воле направо спря дъха на зрителите - 30-0. Медевдев върна една точка, но ас по правата доведе до двоен сетбол. Невърнат сервис означаваше 6:3 за 42 минути в полза на Димитров.

ВТОРИ СЕТ

На сервиса на Медведев Гришо затрудни съперника си за 30-30, но в крайна сметка се предаде пред бекхендите на Медведев - 0:1. Изненадващо Димитров допусна две поредни грешки на  своя сервис-гейм и изостана с 0-30. Гришо обаче се събра бързо и изравни след невърнат начален удар и форхенд-уинър. С втория си ас в мача той поведе и въпреки че резултатът отново бе изравнен, българинът успя да спечели гейма - 1:1. Медведев си взе подаването с добра игра най-вече в защита и отново поведе - 1:2. Четири смача в две разигравания трябваше да прави Гришо на своя сервис-гейм, а нов ас му донесе успеха - 2:2. 

В следващия гейм Медведев започна с двойна грешка, а с ас поведе -  30-15. Дълбок ретур на българина доведе до 30-30, а с втори ас руснакът поведе - 2:3. В следващия гейм Медведев затрудни българина с къси  диагонали от бекхенд, а накрая стигна до пробив след  сбъркан форхенд от Гришо - 2:4. На своя сервис Медведев заложи на ускорените къси диагонали, този път от форхенд, и това му донесе успех - 2:5. Димитров не допусна изненада на начален удар и намали изоставането на 3:5. Руснакът направи двойна грешка за 15-30, а после прати форхенд по обратния диагонал в аут и трябваше да брани два брейк-бола. Григор засипа съперника с чудесни слайсове в различни посоки и възстанови паритета при пробивите - 4:5.

Медведев поведе с 30-0 след пресилен форхенд на Григор и бекхенд в мрежата на българина. Нова грешка от предната страна на ракетата на Димитров означаваше двоен сетбол за съперника. Първият беше отразен със страхотен рефлекс на мрежата, а вторият с успешно стоп-воле. Невърнат сервис доведе до авантаж, а изключително разиграване завърши с предизвикана грешка на руснака - 5:5.

Даниил Медведев отказа да изпълнява сервис, защото публиката го освиркваше. А първоначалната причина за това бе, че той не изчака Гришо да се настани за ретур и демонстрира липса на спортсменство. Той си седна на столчето и поне две минути отказа да изпълнява сервис, което му донесе предупреждение от съдията на стола Рено Лихтенщайн. 

Неочаквано Димитров направи първата си двойна грешка за 0-30, а руснакът прибави нова точка благодарение на страхотната си защита. Воле на мрежата, невърнат сервис и чудесен смач вкараха гейма в дюс. Пред Медведев се откри нова възможност, но сгреши форхенд и се стигна до още едно равенство. С излизане на мрежата Гришо си заслужи гейм-бол, а руснакът сбърка бекхенд за тайбрек - 6:6.

Тайбрекът започна с размяна на точки, като веднъж и късметът бе на страната на Медведев за 2:2. Размяна на удари от основната линия доведе до изоставане на Гришо с мини пробив за 2-4. Все пак той намали, като си взе подаването, но руснакът отново певеде с 3-5. Димитров пак намали изоставането, но форхенд в мрежата означаваше 4-6. Последва блестящ бекхенд-уинър по правата на Медведев и 7:6 за руснака във втория сет.

ТРЕТИ СЕТ

Григор започна с бърз сервис-гейм и пропусна да направи пробив в следващия. Двойна грешка на Медведев означаваше двоен брейк-бол, а той веднага оспорва решение по форхенд-уинър на българина. Руснакът се оказа прав и топката е била в аут със сантиметър, с което първият шанс за пробив беше неутрализиран. Неуспешен опит за минаващ бекхенд-уинър по правата на Димитров доведе до дюс, а съперникът му показа класа на мрежата с воле за авантаж и изравни- 1:1. На своя начален удар Григор бе безупречен и го затвори на нула, за да поведе с 2:1. В следващия гейм двамата размениха по една грешка от бекхенд в началото. Последва ас на Медведев и негова двойна грешка за ново равенство - 30-30. Димитров прати топката в аут за 40-30, а после сгреши и със задната страна на ракетата - 2:2.

Макар и трудно, Гришо спечели следващия гейм. Първо прати в аут подсечен бекхенд по правата, а след тона направи втората си двойна грешка. Два смача донесоха изравняване, а невърнат сервис - 40-30. Ас по диагонала в полето за предимство на Димитров му даде аванс от 3:2. Медведев започна кошмарно - с двойна грешка и сгрешен форхенд по диагонала - 0-30. Григор обаче върна жеста с бекхенд, а след това руснакът записа ас. Стигна до дюс, а след това и брейк-бол за българина. Пробивът стана факт след точно от същото, този път в комбинация с настигане на воле край мрежата и минаващ удар - 4:2.

В следващия гейм Медведев едва не счупи ракетата си. Той не успя да вкара ретур и си хвърли ракетата на пода от яд. Българинът направи ас по диагонала в полето за предимство за 30-0, а съперникът пак опита да деформира ракетата си и получи голяма доза освирквания. Тя беше счупена и той не направи успешен ретур за 40-0, като все пак реши да я смени. Невърнат сервис затвърди пробива - 5:2. Световният №3 си взе подаването, въпреки че отново срещна трудности. Неотразен начален удар доведе до 40-30, а с помощта на мрежата Медведев намали - 5:3.

Отлични сервиси донесоха аванс на Григор - 30-15, а следващата точка беше постигната след изумително разтягане на българина до шпагат - 40-15. Руснакът спаси три мачбола, след което последва най-дългото разиграване в мача с 47 удара, спечелено за съжаление от Медведев. Сервис-мрежа осигури четвърти мачбол на нашата първа ракета, но дълбок удар на Медведев отрази и него. Изумителен ретур донесе брейк-бол на руснака, а пробивът беше върнат след бекхенд в мрежата на Димитров - 5:4. Последва безпроблемен сервис-гейм на Медведев и резултатът е 5:5. Гришо започна с воле на мрежата и грешка от бекхенд за 15-15, след което заби ас по правата в полето за равенство - 30-15. Бекхенд-уинър от основната линия изведе българина до 40-15 и той впоследствие затвори гейма - 6:5.

Медведев показа характер и в следващия гейм, когато положи огромни усилия и стигна до тайбрек - 6:6.
В него Григор натрупа аванс от два-мини пробива за 3-0 и по фантастичен начин ги защити със солиден начален удар - 5-0. Публиката очевидно го подрепяше и се активизира в негова полза, но това не попречи на Медведев да си вземе подаванията за 5-2. Отличен сервис означаваше четири мачбола и Димитров го затвори с излизане на мрежата за 7:6(2), което означаваше победа за Григор.