Новак Джокович, който, след като за пръв път от 2017 г. насам не успя да спечели титла от Големия шлем и напусна топ 3 на световната ранглиста, постигна дългоочакваната мечта – олимпийското злато в Париж. Тази ситуация предизвика множество спекулации относно бъдещето му в тениса и дали е време за оттегляне.

В наскоро проведено интервю Джокович се изказа откровено относно това как вижда кариерата си напред. Той обясни, че все още чувства удоволствие от играта и не смята да слага край на кариерата си. „Все още ми е приятно да участвам в този процес, което ме кара да си задавам въпроса: ‘Защо да не продължа да се състезавам на най-високо ниво?’ Има хора, които смятат, че е време да се оттегля, и пишат неща като: ‘Спечели олимпийското злато’, ‘Постигна всичко’, ‘Време е да се откажеш.’ Но има и такива, които ме подкрепят да продължа, докато съм фаворит на всеки турнир от Големия шлем. Аз съм по-близо до мнението на вторите."

Сърбинът сподели и за трудностите, които идват с пътуванията и ангажиментите, особено с оглед на семейството му. „Може и да променя решението си в бъдеще – кой знае? Засега имам мотивацията да продължа. Колко време ще трае това, не знам. Пътуванията и намирането на причини да играя професионално стават все по-трудни за мен, особено защото съм баща. Не искам да съм далеч от дома толкова често, но засега така се случва."

Джокович не пропусна да коментира и отношението на феновете към него. „Жал ми е за тези, които искат да се оттегля, защото ще трябва да ме гледат още известно време,“ завършва с усмивка той.

Така 37-годишният тенисист остава верен на себе си и на стремежа си да се конкурира на най-високо ниво, доказвайки, че независимо от предизвикателствата, духът на шампиона остава непоклатим.