Новак Джокович преживя несъмнено най-трудния си сезон в емоционален аспект, след като бе депортиран от Австралия заради решението си да не се ваксинира. По същата причина той не бе допуснат до участие и в  редица големи турнири, сред които US Open и Мастърсите в Индиън Уелс, Маями, Торонто и Синсинати. Това обаче не му попречи да намери място сред най-добрите осем тенисисти за годината и да спечели Финалния Мастърс в Торино без нито една загуба. Ноле триумфира за шести път в историята на турнира, изравнявайки рекорда на Роджър Федерер по този показател.
"Искам да благодаря на цялото ми семейство и екипа ми за това, че са до мен не само днес, но и през цялата ми тенис кариера. Искам да изкажа огромни благодарности към всеки един от вас за това, че продължихте да вярвате в мен и останахте търпеливи след всичко случило се тази година. Вие ми дадохте необходимата сила и подкрепа, благодарение на вас имах рамо, на което да поплача. Годината беше като влакче на ужасите, нещо, което не бях изпитвал до този момент през живота си, и само ние си знаем през какво преминахме. Държа да знаете, че ви ценя изключително много. Този трофей е също толкова ваш, колкото и мой", каза Джокович в емоционалната си реч след финала.  

"Изпитвам огромно облекчение и удовлетворение, държейки трофея в ръце, като се има предвид тежкото начало на годината и всичко, което се случи в Австралия. Затова и този триумф е дори още по-значим за мен след препятствията, които аз, моят екип и семейство трябваше да преминем. Въпреки трудностите аз не бях сам, защото непрекъснато усещах подкрепата на моите хора и сънародниците ми в Сърбия. Беше просто въпрос на време да намеря баланса и обичайното си ниво на игра, за да успея да покажа най-доброто, на което съм способен. Това започна да се случва около средата на сезона, когато спечелих Уимбълдън, а след това загубих само един мач до края на годината. Беше наистина невероятен завършек, не бих могъл да си пожелая по-добър сценарий. Продължавам да бъда много силно мотивиран да запазя това високо ниво на игра и съм изключително щастлив, че ще имам възможност да се завърна в Австралия и да играя на най-успешния турнир от Големия шлем за мен", добави Ноле. /Тенис.бг