Водачът в световната тенис-ранглиста при мъжете Новак Джокович (Сърбия) се класира за третия кръг на турнира в Рим, който е с награден фонд 6 милиона евро. Джокович се нуждаеше от час и половина, за да елиминира Аслан Карацев (Русия) с 6:3, 6:2.

Hа старта в мача той поведе с 2:0, след като във втория гейм при сервис на противника се възползва от втората си опция за пробив. Но руснакът успя някак да се върне в мача, след като направи рибрейк. След това двамата започнаха гейм за гейм, но най-важното се оказа, че Джокович успя да консолидира сервиса си.

И тогава при 4:3 за Новак, последва нов пробив. Pеално тогава той показа, че си е свършил работата, защото си взе подаването в следващия гейм.

В самото начало на втория сет замириса на лек триумф на Новак Джокович, тъй като след страхотна борба той успя да пробие Карацев. В следващия гейм Новак Джокович спаси брейк топката и поведе с 2:0. Скоро беше 3:0 след паузата, а след това 4:0. Това означаваше и практическа победа в два сета.

В срещата днес Джокович показа, че малко по малко преодолява колебанията при сервиса, макар в срещата да имаше малко над 50 процента успеваемост. Още по-лошо обаче беше положението при руснака, който нямаше какво да противопостави на номер 1 в света.

В следващия трети кръг петкратният шампион от този турнир ще играе срещу победителя от мача Ласло Джере (Сърбия) – Стан Вавринка (Швейцария).

В друга среща от втория кръг на турнира в Рим Кристиан Гарин (Чили) елиминира лъки-лузъра Емил Русувуори (Финландия) 6:4, 6:4. В мачове от първия кръг пък Джон Иснър (САЩ) си осигури мач със защитаващия титлата си Рафа Надал, след като отстрани Франсиско Черундоло (Аржентина) с 6:4, 6:3. Надал е 10 пъти шампион на кортовете в италианската столица.

Финалистът от 2020-а година Диего Шварцман (Аржентина), който е и номер 12 в схемата на турнира сега, също върви напред. Той спаси два мач-пойнта и отстрани Миомир Кецманович (Сърбия) с 6:2, 3:6, 7:6 (3). Напред продължават Себастиан Баес (Аржентина) и Камерън Нори (Великобритания). Баес преодоля Талон Грийкспор (Нидерландия) с 6:3, 6:7 (7), 6:2.Нори, номер 9 в турнира, се справи с италианеца Лука Нарди с 6:4, 6:4.