Новак Джокович разкри пред испанските медии, че в началото на кариерата си е имал изкушаващо предложение да смени националната си принадлежност и да започне да играе за Великобритания. Офертата идва по времето, когато Ноле е сред обещаващите таланти, но семейството му среща финансови трудности. Въпреки това родителите на бъдещия №1 решават да не изменят на сръбския флаг.

„Беше по времето, когато играех още юношески турнири и се справях доста добре. Участвах на сериозни международни изяви на тази възраст, очевидно са ме забелязали там“, разказа Ноле.

„Получихме оферта, която бе наистина много добра – да сменим националността ми и да играя за Великобритания. В онзи момент от живота ни, това щеше да реши на практика всеки проблем, който семейството ми имаше. Но въпреки това те отказаха предложението. Естествено, че не съжалявам“.

Този сезон Новак е абсолютният властелин на корта този сезон.  Той е с актив от 18 успеха и нито една загуба, като спечели титлата със Сърбия в дебютното издание на ATP Cup. В Австралия сърбинът се чувства най-комфортно – доказа го с осмия рекорден трофей на Australian Open, а след Мелбърн замина за Дубай. Там спаси мачболи срещу Гаел Монфис, а на финала преодоля Стефанос Циципас.

„В един момент стана наистина тежко. Татко извади една банкнота, спомням си съвсем ясно. Беше от 10 германски марки. И каза – това е всичко, което имаме. Бизнесът им с ресторанта не вървеше, а всички техни жертви са били за моята кариера. Малко по-късно се случи и това с офертата на британците, можете да си представите колко изкушаваща е била тя за родителите ми“.