Макар да загуби финала на US Open и да не успя да направи календарен Голям шлем, пред Новак Джокович се открива страхотна възможност да подобри не един, а цели три значими рекорда.

За спечелилият тазгодишните Australian Open, „Ролан Гарос“ и „Уимбълдън“ сърбин, стои шанс да стане тенисистът с най-голям брой Мастърс трофеи. В момента Джокович си дели първото място в тази класация с Рафаел Надал, който пък от своя страна обяви, че пропуска остатъка от този сезон. Двамата имат по 36 трофея на сметката си.

Второто постижение на прицел е това за най-много сезони, в които даден тенисист е завършвал под №1 в ранкинга на ATP. Тук Ноле отново дели лидерската позиция, този път с легендата Пийт Сампрас. Двамата са били по 6 пъти начело на ранглистата в края на годината. През настоящата година, ракета №1 на Сърбия, може да бъде задминат единствено от Даниил Медведев, но за целта руснакът трябва да спечели поне два от Мастърсите в Индиън Уелс, Париж и Торино, както и да играе поне финал на третия от тях.

Джокович може да стане и най-възрастният тенисист с титла от Финалния Мастърс. В кариерата си той е ликувал 5 пъти на заключителния турнир, като пред него в класацията е единствено Роджър Федерер, който е с 6 купи. Ако Новак вдигне титлата през този сезон, той ще изравни Маестрото като брой отличия и ще се превърне в най-възрастния шампион в историята на последния за годината турнир.