Дуелът между Новак Джокович и Рафаел Надал е един и ще остане един от най-великите в световната тенис история.

Тяхното съперничество стартира през 2006 година, когато 18-годишният Джокович губи с два сета и се отказва заради контузия на „Ролан Гарос”. Последния сблъсък между двамата бе на полуфинала на Уимбълдън, където сръбският тенисист триумфира в петсетов сблъсък над испанския си опонент.

Джокера не пропусна да засипе с похвали за пореден път Рафа Надал, като довери, че битките помежду им са най-тежките за сръбския тенисист.

„Ние не сме тийнейджъри и трябва да сме доволни, че продължаваме да се състезаваме на това високо ниво. Рафа е №1 в ранглистата и то напълно заслужено. Той е най-тежкото предизвикателство, което човек може да срещне в спорта. Особено, ако се изправиш срещу него на клей”, сподели Новак Джокович.

„Епичните мачове на Уимбълдън, които сме играли са може би едни от най-вълнуващите срещи, които аз съм бил участник. Имаме богата история помежду си. В мачовете срещу него не знам кой ще победи до последния удар. Разбира се, че е имало случаи, в които вярвам, че ще победя или обратното, но мачовете винаги са вълнуващи до последния миг”, продължи носителят на 13 титли от Големия шлем.

Джокович и Надал могат да се срещнат на финала на Мастърса в Торонто, но сърбинът отпадна от Стефан Циципас и авантюрата му в Канада приключи.

След поражението Джокович довери, че все още търси най-добрата си игра след шестмесечната пауза през 2017 година, когато лекува серия от травми.

„Смятам, че мога да се подобря още повече, като най-вече сервиса ми. Ако трябва да избера някой удар върху, който да работя, то това е сервисът”.

„Началният удар ми беше добър на Уимбълдън. Това е най-бързата настилка в нашия спорт. В мача срещу Рафа бях екстремно ефективен, а после и на финала с Кевин Андерсън”.

Следващият турнир, в който Новак Джокович ще вземе участие е Мастърса в Синсинати.