Димитър Кузманов даде специално интервю за NOVA, коментирайки изминалата година, постиженията си през нея, както и си постави цели за предстоящата 2019 година. Той си пожела да играе в турнир от Големия шлем, както и да стане най-титулуваният играч на България за Купа Дейвис.

"Успях да се изравня с Григор Димитров на второ място по брой победи за националния отбор, по 16 победи, пред нас е капитанът Тодор Енев, който е със 17. Това е една от основните ми цели, мачовете за Купа Дейвис са различни, ние сме в един момент егоисти, но нещата се променят, когато за една седмица играеш за други хора. Не играеш за себе си, това е голяма тежест. Адриан Андреев направи дебют, сега ще вземе повече участие в мачовете, целта ми е да им помагам да вървят напред. Поддържам контакти с останалите тенисисти, които участват в Купа Дейвис", коментира Кузманов.

"С Григор Димитров не поддържам контакт, освен ако не се засечем в турнир, или в националния отбор, но това не се е случвало вече 3-4 години. Нямам лични контакти с него", добави той.

"Това за мен е най-успешната година в професионален план - достигнах рекордно класиране в ранглистата, спечелих 5 титли. Едно от най-важните неща е, че се опазих от травми. Искам да се развивам в професионален план", коментира Кузманов.

"В предишни години ме спираха травми, но когато човек е здрав и е постоянен резултатите идват и аз бях сигурен, че това ще се случи, ако успея да бъда здрав, защото в началото на годината започнах под №386, а сега завършвам под № 254. Това е скок от 130 места, което не се постига така лесно, така че имам едно вътрешно удовлетворение от свършената работа. Най-сладката титла ми беше спечелената в Полша в турнир с награден фонд 25 000 долара и Чалънджъра в Буенос Айрес", каза още тенисистът.

"Много хора не знаят, но нашият спорт изисква страшно много финансова подкрепа и разходите са огромни. Хората виждат - колко пари си спечелил, колко е бил наградния фонд на турнира, но много хора не си дават сметка за разходите, които ти коства това нещо. Тази година само на 4-5 турнира съм бил придружаван от някой. Аз трябва да си бъда сам и треньор, приятел, психолог, кондиционен треньор, подкрепа, упора и тенисът е много самотен спорт. Вуйчо ми е най-близкия човек, първият ми треньор Стефан Ангелов, имам екип от 4-5 човека, с които работя, всички искат да помогнат. В Барселона провеждам подготовката си. И по покана и разбира се няма как да няма някакво заплащане, все пак плащаш за условията, които получаваш, за опита, за тренировките...Но цената си заслужава", отговори на въпроса Кузманов дали пътува сам на турнири.

"Изиграх 26 турнира, 113 мача през тази година, имал съм мач на всеки 3 дни", каза още Кузманов.

"Ще взема участие почти сигурно в "Sofia Open", имам покана от организаторите, това ще е най-силното издание на турнира. Това не е най-любимата ми настилка, но съм щастлив, че ще участвам", добави той.

"Това е върхът, който може да се достигне, участието в турнир от Големия шлем. Възхищавам се на всеки един български спортист, защото знам колко усилия, труд и лишения са нужни, за да достигнеш до това ниво", каза още Кузманов.

"Наскоро, може би преди два месеца получих обаждане от Фондацията на Димитър Бербатов, за да взема участие в благотворителен мач с Ник Левентис и други спортисти. Бях до Фондацията, подписахме се на плакети...говорих с Бербатов. Винаги съм му благодарил, защото такива хора като него и когато аз спечелих фондацията на 16 години, това нещо ме е изградило и затова е мой дълг да продължа да го правя и да взимам участие в инициативи, защото съм имал чудесен пример от него".

"Купа Дейвис...Това е моята цел - да стана най-титулувания играч в българския тенис - с най-много победи", си пожела Кузманов.

"Искам да пожелая - хората да бъдат по-добри, да помагат, за да можем да вървим напред като общество и най-важното е да бъдем позитивни и да си помагаме. Искам да съм жив и здрав, всичко останало ще си го постигна", завърши втората ракета на България Димитър Кузманов.