Най-добрият български тенисист Григор Димитров започна успешно участието си и на сингъл на Мастърса в Рим. Гришо победи с 6:3, 6:4 американския талант Брендън Накашима в първи двубой от днешната програма на силния турнир в италианската столица.

В следващия кръг от надпреварата Димитров ще срещне Стефанос Циципас. В последния месец двамата се срещнаха на два пъти – в Барселона и Мадрид, като и двата пъти победител излезе гръцкият тенисист.


I СЕТ

Накашима, който избра да сервира започна с двойна грешка. Димитров обаче допусна непредизвикана грешка за 15:15. Геймът продължи да върви с разменени точки, докато американецът не стигна до точка за затваряне на гейма, а тежкото предвижване на българина и изкаран форхенд го подпечатаха. Българският тенисист бе далеч по-сигурен в своето първо подаване, като пласира няколко чудесни форхенда около линиите, които изхвърлиха съпреника му от корта. Талантът имаше и сериозни проблеми с ретурите си. Ретурът на Григор обаче бе на ниво, а ужасен форхенд на американеца даде два брейкбола за Гришо. Втора топка в мрежата в течение на гейма подпечата пробива за българина. Второто подаване за нашия тенисист стартира с размяна на точки, като Накашима го изненада с много дълбок ретур. Младокът накара българина да сбърка и от бекхенд за 15:30. Чудесно излизане на мрежата възстанови паритета. №74 в света стигна до шанс за пробив, но пресилен форхенд му попречи да го реализира. Накашима стигна до още един брейкбол, при който прошка за Гришо вече нямаше - 2:2.

Петият гейм започна с две непредизвикани грешки от форхенд за Григор, с който те станаха общо пет в двубоя. След 30:0 в своя полза младокът не допусна грешка и отчете в сметката си трети гейм в сета. Третото подаване в сета бе доста добро за Григор, който пласираше добре сервисите си и разкарваше максимално американеца по широчината на корта. При 40:0 българинът допусна сериозен срив в играта си и с непредизвикани грешко от бекхенд позволи на Накашима да изравни. Геймът продължи над 11 минути, като Накашима на два пъти имаше шанс да пробие Димитров за втори път в срещата, но и двата пъти българинът устоя, а впоследствие и хубава къса топка му донесе трети гейм в актива.

При четвъртото си подаване в сета Накашима допусна втората си двойна грешка при 40:30 в своя полза. Американецът направи и още една двойна грешка, донесла брейкбол за Гришо. 20-ият в ATP ранкинга обаче не се възползва, пращайки топката в мрежата при опит за слайс бекхенд. Още един шанс бе развенчан от хубав сервис на финалиста от Младежкия Мастърс. Форхенд в мрежата от Накашима при четвъртия шанс за брейк успя да приключи продължилия 11 минути гейм. Много дълбок форхенд на таланта не уцели корта и донесе сетбол на сметката на Григор. Американецът влезе агресивно в разиграването и в крайна сметка предотврати загубата на сета. За нещастие на Накашима, хасковлията стигна и до втори сетбол. Григор влезе със спокойствие в разиграването и изчака своя момент.

II СЕТ 

Григор започна с опит за къса топка, но неуспешно. Впоследствие Димитров загуби разиграване с бекхенди, при което опита със слайс да смени посоката за дюс. Опит за ретур-уинър на Накашима излезе в аут, а още един пресилен форхенд от негова страна сложи край на гейма в полза на Гришо. Второто подаване на Григор започна с дълго разиграване и поредна неуспешна къса топка. Две последователни неточности на Григор - от форхенд и бекхенд съответно дадоха два брейкбола за американеца и още първият бе успешен. Младокът бе решен да затвърди брейка си и започна агресивно, като изкара нашенеца извън корта с форхенд по диагонал и излезе добре на мрежата. Сбъркан бекхенд по правата пък даде преднина от 40:0. Третото подаване на Григор бе далеч о тбезпроблемно, като Накашима стигна до цели три шанса за пробив. Един от тях бе отразен с мощна атака и сервис-мрежа от Григор, а при вторият Накашима не успя да прехвърли мрежата от бекхенд. В крайна сметка хасковлията завърши сервис-гейма си с ас.

Шестият гейм във втория сет започна с размяна на точки, а при третата размяна на удари Накашима излезе смело на мрежата, за да вземе аванс. Григор обаче отвърна с уникален форхенд по правата от много трудна позиция. Хасковлията заслужи сериозни аплодисменти от публиката за изпълнението си, но при последвалите разигравания Накашима бе настъпателен и със смач затвори подаването си.

При първото разиграване в седмия гейм Димитров загуби равновесие и Накашима се възползва отлично. Третият ас на българина обаче му даде преднина за 40:30. Григор обаче допусна и двойна грешка, но в крайна сметка дръпна в резултата с един гейм след уинър от форхенд. В своето подаване младокът не изпита много сериозни затруднения, като ползваше цялата ширина на корта.

Григор започна подаването си с шестата си двойна за 0:15, а форхен по обратния диагонал му донесе следващата точка за равенство. Неотразен втори сервис направи резултата 5:4 в полза на №20 в ранглистата на ATP. Форхенд по правата на Димитров даде позитивно начало и 0:15, а грешка от форхенд на американеца сложи край на срещата - 6:3, 6:4 след почти два часа игра.