Със страхотен мач започна тазгодишното издание на турнира DIEMA XTRA Sofia Open. Достигалият на два пъти до четвъртфиналите на Уимбълдън Флориан Майер преодоля първия кръг от квалификациите. 

Германският ветеран, който в момента e 72-и в света, преодоля австралиеца Джон Патрик Смит след два тайбрека. Той спечели дългите геймове със 7:5 и 7:1 и се класира за последния рунд от пресявките. 

Този мач беше изключително равностоен и интересен за зрителите. В него нямаше нито един пробив и затова съвсем логично беше решен от двата тайбрека. В първия сет имаше общо четири точки за пробив, по две за Майер и Смит. 

Първо австралиецът получи своите шансове за пробив в петия гейм, но ги пропиля, след което веднага и германецът имаше два шанса в следващия гейм, но и той не ги оползотвори. И така, след като си взеха подаванията до края, сетът отиде в тайбрек. 

В него австралиецът поведе с 3:0 с един минипробив, но германският ветеран се взе в ръце и сътвори обрат до 6:4. Той реализира втория си сетбол и при 7:5 в дългия гейм, поведе с 1:0. 

Вторият сет също беше равностоен, но Майер имаше повече причини да съжалява, че не го реши рано-рано в своя полза. Той имаше цели пет точки за пробив в три поредни гейма в края на сета, но така и не успя да ги реализира. И всичко трябваше да се реши в тайбрек, в който обаче 34-годишният ветеран беше доминант - 7:1.

Така той се класира за втория кръг на квалификациите, където очаква победителя от мача между Ернестс Гулбис и шестия поставен в пресявките Лоренцо Сонего.