За Григор Димитров наближава критичен момент. Ако не успее да постигне много добро представяне в Париж, той може да завърши сезона извън първите 20. Представянето на българина през годината не беше положително, както за него, така и за целия му екип. Треньорът му Даниел Валверду вече мисли за план, който да постигне целите поставени през 2019 година.

„Последните няколко месеца са характеризират с възходи и падения. Григор претърпя лоши загуби в Пекин и миналата седмица във Виена, но това е възможно да се случи през втората половина на сезона. Работим усилено, за да подобрим и възстановим доверието. С няколко добри победи може да се върне на правилния път и да подобри играта си. Без доверие е трудно да се използват наличните оръжия“, коментира Валверду в интервю за „La Gazzetta dello Sport“.

„Той се представи добре, адаптирайки се към промените в своята игра, които ще му помогнат с дълголетието на кариерата му. Ние не искаме само да започнем добре 2019 година, а гледаме по-нататък. Проблемът не е само психически“, добави венецуелецът.

„Идеята, която имаме е да помогнем на Григор и той да стане психически по-стабилен, за да може той да достигне възможно най-доброто си ниво в дългосрочен план. Смятаме, че трябва да бъде по-последователен, за да остане на върха. Това, което направихме досега му позволи да постигне големи победи, но не успя да бъде стабилен и постоянен, когато бе на върха и това е, върху което ние работим“, допълни треньорът на българина.

Един от най-очевидните проблеми на българина е свързан със сервиса, което го кара да прави много двойни грешки. В това отношение Валверду каза: „Да, ние работим върху този елемент от играта. Двойните грешки са резултат от липсата на увереност. Смятаме, че сервиса е едно от най-добрите оръжия на Димитров и искаме той да бъде много уверен в този удар в най-важните моменти в големите турнири и финали. Искаме този удар да създава играта му. Не мога да дам много подробности относно това, което се стремим да подобрим, но като цяло искаме да можем да опростим играта му.“

Що се отнася до промяната на българския тенист през последните месеци, той сподели: „Ние винаги се стремим промените да са дългосрочни, а ние искаме да подобрим устойчивостта на тялото му и играта. Ние не само искаме да спечелим няколко турнира, а това да му позволи да има дълга кариера. Трябва да изчакаме и да видим дали ще дойдат очакваните резултати.“ 

В следващите седмици ще има рязък спад в класирането на Димитров, но българинът и екипа му не изглеждат притеснени.

„Като се има предвид процеса, който следваме, класирането не ни притеснява. Ние се стремим да подобрим доверието и да направим играта на Григор по-добра във всяко едно отношение“, продължи той. 

„Григор Димитров ще почива около десет дни след турнира в Париж. След това ще се върнем отново към работата, която имаме да свършим, за да бъде готов за януари. След десет дни той ще се изправи пред петседмични интензивни тренировки, които ще подготвят тялото му. Харесва ми да работя с него. За мен е част да отговарям за екипа му. Възползвам се максимално от тази роля и харесвам решаването на проблемите. Искам да му помогна, за да може Димитров да разгърне напълно потенциала си“, каза още Дани Валверду.

Треньорът на Гришо с интересни разкрития за връзката с Агаси

Разкриха ролята на Андре Агаси в екипа на Григор Димитров