Първи роден тенисист отпадна на турнира DIEMA XTRA Sofia Open в "Арена Армеец". Третата ни ракета Александър Лазов не успя да се пребори в първия кръг на квалификациите с поставения под номер две в тях Мирза Башич. 

Въпреки всичко, българинът се бори лъвски и дори можеше да мечтае за крайния успех. Но все пак преклони глава след над два часа и половина битка след 7:6, 6:7, 4:6, но пък заслужи овации от трибуните. 

Лазов е 472-и в света, а съперникът му - 134-и. Но от показаното на корта не си личеше да има такава огромна разлика, дори напротив. Битката започна нетрадиционно, като първите четири гейма завършиха с пробиви. 

Впоследствие обаче и двамата коригираха представянето си на собствен сервис и рядко даваха точки на съперника, за да се стигне до тайбрек. В него Лазов игра без грешка, поведе с 5:1 и в крайна сметка затвори сета при 7:2 в своя полза. 

Вторият сет започна по страхотен начин за българина. Той поведе с пробив още в първия гейм, но изпусна този аванс в шестия. Впоследствие му се наложи да спасява два сетбола и да изравни до 5:5. После на свой ред пропусна скрит мачбол в следващия гейм и всичко в крайна сметка се реши в тайбрек в този сет. 

В него Башич реализира два важни минипробива - по един в началото и края на дългия гейм - и с това успя да изравни резултата в сетовете. Така всичко в двубоя се реши в трети решаващ сет. 

В тази част босненецът реализира пробив в началото, но Лазов успя да го върне при 4:4. За съжаление, родният тенисист не успя да затвърди пробива и загуби подаването си. Впоследствие Башич затвори мача на свой сервис и така се класира за втория кръг на квалификациите.