Григор Димитров и Александър Лазаров отстъпиха на Сандер Жил и Йоран Влиген в решителния двубой за класиране на 1/4-финалите на АТП къп с 6:3, 4:6, 7:10.

GettyImages/Gulliver
18 снимки

Григор започна на сервис за българския отбор с 2 отлични първи сервиса, които донесаоха преднина от 30:0. Трудно воле на мрежата обаче не му позволи да прекара топката над нея - 30:15. Второ, но рутинно сгрешено изравни резултата. Отличен втори сервис по диагонала и 40:30. Двойна грешка - решителна точка. Григор пое инициативата още при апроуча си към мрежата и първият гейм е за България.

Влиген също започва убедително с бърз гейм на нула и 3 невърнати сервиса.

Отличен сервис на Лазаров по диагонала, смаш на Григор и 15:0. Грешка на мрежата от страна на Александър прави 15 равни. Страхотна негова реакция с обръщане по правата от воле на мрежата - 30:15. Ново страхотно воле и 40:15 след предизвикана грека на съперника. Нов страхотен сервис и гейм - 2:1.

Двойка грешка на Жил - 0:15. Сервис в тялото на Лазаров, чийто ретур бе наказан от Влиген на мрежата - 15:15. Сбъркан ретур от бекхенд на Григор в мрежата на втори сервис - 30:15. Жил опита да обърне по правата след добро разиграване, но прати топката в аут - 30:30. Нова непредизвикана грешка след прехвърляш удар на Григор и топка в мрежата на Жил - точка за пробив. Лазаров опита да разгърне по правата, но Влигер бе на място - решителна точка. Отличен ретур на Григор, изтегли се на форхенда си, напредна към мрежата и завърши мощно - 3:1 за България!

Стабилен и дълбок първи сервис на капитана по диагонала - 15:0. Ново първо страхотно подаване, пласирано по правата - 30:0. Трети страхотен начален удар, ретур в аут и 40:0. Безоблачен гейм за Димитров след четвърти невърнат сервис - 4:1.

Влиген застава на сервис и след леко объркване в близост до мрежата, все пак белгийците откриват - 15:0. Невърнат сервис в тялото на Алекс - 30:0. Дълбок ретур по правата на Григор, но с малко в аут - 40:0. Нов мощен сервис по правата - 4:2.

Непредизвикана грешка от форхенд на Лазаров - 0:15. Дълбок втори сервис на бекхенда на опонента и ретур в мрежата - 15:15. Топка в тялото на Григор от Жил дава преднина на Белгия - 15:30. Отличен ретур от Жил и Влиген завърши на мрежата - 15:40. Остър форхенд по диагонала на Лазаров и последвал смаш на мрежата от Григор - 30:40. Сгрешен ретур в мрежата на Жил - решителна точка. Изумителен сервис в тялото на Влиген и натискът е удържан - 5:2.

Нови топки в употреба. Жил праща топката дълбоко по диагонала встрани от Григор - 15:0. Нов ефективен сервис и 30:0. Кик сервис по късия диагонал и ас за 40:0. Четвърти пореден ефикасен начален удар и ретур в аут на Лазаров - 5:3.

Григор започва уверено с невърнат сервис - 15:0. Ретур от Жил по правата носи първата точка за Белгия в гейма. Страхотна реакция на мрежата от Лазаров, който прати топката дълбоко в близост до основната линия - 30:15. Стелба в тялото на Григор при разменени удари на мрежата и 30:30. Фамозен първи сервис по правата остава неразгадан за съперниците ни - сетбол. Слабо воле на Григор, пратено в мрежата довежда нещата до решителна точка. Сервис в тялото на съперника и ретур в аут печели първия сет за България - 6:3.

Лазаров дава добро начало на трикольорите след добър ретур на Григор и смаш на Алекс. Още едно отлично разиграване от страна на Лазаров печели нова точка за България - 0:30. Грешка от форхенд в близост до мрежата от Влиген след ретур на Григор 0:40. Смела игра на Влиген при втория удар след сервис и уинър по правата от форхенд - 15:40. Изумилетен ретур от Григор в краката на левичаря и пробив за "лъвовете" - 1:0.

Недобър контакт с топката от бекхенда на Григор при втория си удар след сервиса дават лека преднина на Белгия - 0:15. Свалена топка от форхенд в краката на Жил от страна на Григор и 15:15. Тактическа грешка от Григор, който даде шанс на Жил да покачи на 15:30 край мрежата. Върнат смаш на Лазаров от Влиген и впоследствие контрира за 15:40. Добро воле на Лазаров печели следващата точка - 30:40. Агресивна игра на Григор край мрежата завършва със смаш - решаваща точка. Ретур в аут на Белгия и 2:0.

Бързо 30:0 за "червените дяволи" и печеливш удар от ретур на Григор за 30:15. Ретур в аут от Лазаров за 40:15. Двойна грешка за 40:30, но нов отличен сервис и белгийците откриват сметката си във втория сет - 2:1.

Лошо начало на България след отскочила топка от мрежата и 0:30. Сгрешен бекхенд на съперника - 15:30. Отличен ретур на Жил позволи на Влигенс да завърши на мрежата. Пробивът в крайна сметка е върнат след отличен ретур на съперника.

Влигенс стартира с 3 бързи точки от сервис за 40:0. Двойна грешка за 40:15. Ас по правата за сервиращия - 2:3.

Многоходова акция със завършек край мрежата и 15:0 за България. Бърза точка след сервис за 30:0. Размяна на диагонали между Григор и Жил приключва с аут на белгиеца - 40:0. Безпроблемен гейм на 0 за България - 3:3.

Директна точка от сервис за 15:0. Пресилен форхенд в аут на Григор прави резултата 30:0. Нов отличен сервис на Жил и слаб ретур позволяват на Влигенс да завърши на мрежата за 40:15. Сходен сценарий споходи следващата точка - 4:3.

Григор започва със смаш след отличен сервис на Лазаров - 15:0. Нови 2 страхотни начални удара и резултатът набъбва на 40:0. Майсторско воле по правата от Алекс и гейм на нула - 4:4.

Жил стартира отлично с 3 сигурни сервиса, без да оставя шансове на българския отбор - 40:0. С доста слайс от началния удар по диагонала от адвантидж полето печели петия гейм за Белгия във втората част - 5:4.

Кошмарно начало на сервис от Григор с 0:30 след 2 непредизвикани грешки. Добър втори сервис по правата и 15:30. Двойна грешка в най-неподходящия момент дават възможност за Белгия - сетбол. Той е реализиран, след като Гриор е хванат в крачка край мрежата след класно воле от съперника - 6:4 и втори сет за Белгия.

Шампонският тайбрек започва с ефективен втори сервис на Влиген в тялото на Григор - 0:1. Лазаров отвръща със страхотен ъгъл по диагонала от начален удар - 1:1. Прекрасни светкавични реакции от Лазаров на мрежата дават преднина на България - 2:1. Сервис на Жил по диагонала и 2:2. 2:3 след като Лазаров е хванат далеч от мрежата. Първи минипробив за Белгия след удар в конфликтната зона в средата между Григор и Александър. Мълниеносна реакция от Лазаров край мрежата намаля резултата на 3:4. Аут на Алекс по диагонала след непредизвикана грешка и 5:3. Рутинно сгрешен ретур на Григор на втори сервис по правата за 6:3. Димитров обаче се реваншира на мрежата с бързо воле за 4:6. Изумителен Лазаров издържа на напрежението и 5:6 след грешка на белгийците. Жил пресече на мрежата за 5:7 след удар в ракетата на Григор. Отличен сервис на Влиген по правата прави резултата 8:5.Хубав сервис на Григор по правата за 6:8. Отличен ретур и форхенд в аут на Григор - 4 поредни мачбола. Дълбоко пласиран форхенд на Лазаров на основната линия спасява първия мачбол след топка в мрежата на съперника. Вторият мачбол е реализиран след отличен сервис по правата и плитък ретур на Григор, който е наказан от Влигенс за 10:7.

По този начин Белгия завършва на второ място в група "С", България на трето, а Великобритания продължава към 1/4-финалите срещу Австралия.