Шотландският тенисист Анди Мъри отново се върна към съвместна работа с треньора Даниел Валверду с краткосрочен договор, опитвайки се да си върне най-добрата форма, която преди години го изведе до върха в ранглистата.

Мъри трудно запазва баланса и стабилната си форма, след като е преследван от постоянни и най-различни травми, някои като тези от 2018-а и 2019-а година буквално застрашаващи кариерата му. През 2018-а и през 2019-а година той се подложи на две операции на тазобедрената става, но постепенно успя да си върне спортната форма и в момента е на 95-о място в подреждането на АТР, като в понеделник се върна за първи път в топ 100 от месец май 2018-а.

Венецуелецът Валверду, който все още има договор с швейцарския играч Стан Вавринка, работи с Мъри в успешните му периоди и спечелени олимпийски турнир през 2012-а година в Лондон, Откритото първенство на САЩ и Уимбълдън година по-късно.

Дани Валверду

източник: LAP.bg

34-годишният шотландец се раздели с дългогодишния си треньор - лондончанинът Джейми Делгадо в края на 2021-а година, а след това прекрати и опита с германеца Ян де Вит след края на Откритото първенство на Австралия. В Мелбърн Анди Мъри отпадна във втория кръг.

Така че той се е обърнал към Валверду след края на първия турнир за годината от Големия шлем и са се разбрали да работят отново заедно, твърди неназован, но запознат със ситуацията източник.

Треньорският ангажимент с Валверду ще започне от турнира в Ротердам, който е от веригата ATP 500, и ще продължи до завръщането на Вавринка на корта другия месец. Мъри получи уайлд-карт за участие на турнира в Ротердам. Иначе Мъри обяви, че ще пропусне турнирите на клей през този сезон, за да предотврати евентуално отваряне на стари контузии.

Трикратният шампион от шлема Вавринка е извън корта повече от година, тъй като трябваше да се подложи на операция на крака. Евентуалното му завръщане е планирано за април.

Валверду стана особено популярен в България, когато работи с ракета номер 1 на нашата страна Григор Димитров. Двамата стартираха съвместното си партньорство през 2016-а и останаха екип до месец май 2019-а година. За това време Григор скочи от 40-о място в ранглистата нагоре, спечели турнира в Синсинати, както и финалния турнир на АТП за 2017-а година, за да завърши 3-и в ранкинга.