Чичото и дългогодишен треньор на Рафаел Надал - Тони направи интересни разкрития в интервю пред испанското радио “Онда Серо“, засягайки и за кризата с коронавируса.

“Племенникът ми февруари играеше турнир в Южна Африка (Акапулко), където си говорил с Бил Гейтс и той му казал, че случващото се по това време в Китай ще се усложни", започва той.

Американецът, основател на Майкрософт, предвиди световна пандемия от ужищожителен биологичен вирус преди пет години (18 март 2015 г.) на конференция, на която обяснява заразяването с Ебола в Сиера Леоне в Африка, показва снимка на възможна нова чума – именно на коронавирус, говори за биооръжие, военна подготовка, прогнозира много по-голяма криза и призовава за заздравяване на здравните системи по страни. Гейтс тогава изтъква, че световна грипна пандемия би се разпространила сред милиони хора и би коствала 3 000 милиарда долара.  
Над 1 милион души вече са инфектирани по целия свят а Испания е четвъртата най-засегната с над 110 хиляди заразени и 10 хиляди починали.

“Живеем в неведение и опасност. Докато не се открие лекарство или ваксина, ситуацията е много сложна. Най-важното е да се спасят човешки животи, а имаше незнание от страна на политическия апарат в много страни. Политиците са поставени да защитават обществеността, не идеалите си, а фанатизмът е едно голямо зло в обществото. Големият проблем на политиците е, че завземат все повече терен, изхвърляйки оттам експертите. Може да си добър парламентарист и лош администратор. Политиката трябва да остави много неща в ръцете на експертите.“, каза още Тони Надал.

Треньорът добави, че не мисли за тенис в тежкия момент, а за помощ за хората. Уверява че ще има нови издания на Уимбъдън и в Майорка (чийто организатор е с Рафа), и за който може да се търси дата след кризата.

Рафаел тренира всеки ден предимно фитнес в къщата си в Порто Кристо в Майорка, същевременно с баскетболиста Пау Гасол събират пари за Червения кръст за пострадали от пандемията, като целта е да осигурят 1 милион евро помощ./tennis24