Александър Лазаров триумфира с титлата при мъжете на турнира от веригата UTR Pro Tennis в София.

Мачовете се проведоха на кортовете на базата на Националния тенис център (БНТЦ) в Борисовата градина. Във финала при мъжете Александър Лазаров победи Юри Джахавакиян от Украйна с 6-3, 6-7 (1), 6-1. При жените Габриела Нътсън (Великобритания) победи във финала Дария Лодикова от Русия със 7-6 (6), 6-3. На трето място при жените се класира Михаела Цонева.

Мачовете от тази верига дават отлична възможност за изява и трупане на състезателен опит на родните тенисисти. Като част от огромните усилия, които БФТ полага за осигуряване на пълноценен международен спортен календар на нашите тенисисти, през 2020 г. бе подписан договор с американската организация Universal Tennis. Тя инвестира $40 млн. в провеждането на независима верига от професионални турнири със собствена рейтингова система, която оценява не само победите и загубите, но и спечелените и загубени сетове и геймове в мачовете.

Нашите състезатели имат само ползи от едно такова участие. Първо - запълват с мачове срещу чуждестранни противници паузите, в които не са на ITF турнири, без да им се налага да преминават през пандемичните процедури и карантиниране по границите. Второ - двубоите са все срещу равностойни противници, защото UTR системата разпределя състезателите по близък ранкинг. Трето - всеки тенисист има гарантирани пари от наградния фонд (по около $500), които нарастват с всяка победа.