404 дни, 9696 часа, 581 760 минути или 34 905 600 секунди, след като рекордьорът по титли от Големия шлем Роджър Федерер изигра последния си двубой, той отново стъпи на корта. Това се случи на турнира от категория ATP 250 в Доха, където ФедЕкспрес елиминира британеца Дан Еванс след 7:6(8), 3:6, 7:5 на 1/8-финалите.

Getty Images/Gulliver
40 снимки

Последният път, в който Маестрото участва в състезателен мач бе на 1/2-финалите на Откритото първенство на Австралия през миналата година, където бе елиминиран от бъдещия шампион Новак Джокович. След това швейцарецът претърпя двойна артроскопия на коляното заради проблем, който го тормозеше от известно време.

Трикратният шампион в Катар първоначално планираше да стъпи обратно на корта именно на Australian Open миналия месец, но впоследствие размисли, тъй като сподели, че не се чувства на достатъчно добро състезателно ниво. Така бившият №1 ревизира календара си и зарадва феновете на тениса именно днес в Доха.

Самата среща с Еванс бе много равностойна и продължи близо два часа и половина.

Липсата на игрова практика у поставения под №2 в схемата пролича особено ясно във втория сет, в който той допусна ранен пробив, който не успя да върне. Въпреки това обаче Федерер показа своята класа в решителните моменти. Той бе по-съсредоточен в най-важните точки на първия и третия сет, като в първия спаси сетбол на опонента си в тайбрека, а впоследния си позволи и лукса да пропусне един мачбол в десетия гейм.

Негов съперник на 1/4-финалите ще бъде грузинецът Николоз Басилашвили, който се наложи с 6:2, 6:2 над тунизиеца Малек Джазири.