Шоуто на австралиеца Алан Джоунс е нищо повече от икрустирано с жестокост предаване. Има златен микрофон, подъл характер и огромна платформа. Може да пише закони и да нарушава закони. Съдържа расистки, феминистки и други подмятания. Някои от тях са следните:

1. Предложение бившият премиер на Австралия Джулия Джилард да бъде натикана в торба и захвърлена в морето

2. Починалият ѝ баща е „умрял от срам“ на частно парти на либералите

3. Подбуди един от най-големите расистки бунтове в живата история на страната

4. Заяви, че премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардерн е с натикан чорап в гърлото

5. Няма да престава да използва думата с „н“ в ефир

6. „Имаме нужда от Откраднати поколения“, препратка към местните австралийски деца, които насила са отделени от родителите си

7. Погрешно е обявил, че са затворили басейн за цивилни, без мюсюлманите. Оказва се, че въпросната група е наела комплекса.

В крайна сметка след над 30-години в ефир, Джоунс обяви, че се пенсионира. Много негови колеги и приятели го поздравиха за дългогодишната кариера, която ще приключи този петък на 29 май.

Тогава обаче нещо се случи. 20-кратният шампион на турнири от Големия шлем Роджър Федерер публикува сърдечно послание към журналиста в онлайн пространството.

„Алан, това е Роджър. Искам да ти пожелая всичко най-добро, което ти предстои и много поздравления на невероятната ти 35-годишна кариера в медийния бизнес. Грижи се за себе си и всичко най-хубаво. Довиждане!“

Това е огромна изненада на фона на факта, че въпросното лице подтиква към насилие спрямо новозеландския министър председател. Впоследствие обаче видеото с тенисиста бързо изчезва от социалните мрежи. Първоизточникът е Инстаграм профила на Джоунс, където обаче вече не може да се намери. При търсене „Алан Джоунс Роджър Федерер“ в Гугъл, се появява линк към радиостанцията на водещия със заглавие „Гледай – велики спортисти с обръщение към Алан Джоунс“. При опит за отваряне на връзката обаче излиза грешка, че страницата не съществува. Вграденото видео от Youtube е блокирано. Интересното е, че легендата на леката атлетика Юсеин Болт също се е присъединил към компанията на Федерер, записвайки подобно съобщение.

„Хей, Алан Джоунс. Тук е Юсеин Болт. Искам просто да те поздравя след оттеглянето ти, докато си на върха. Над 30 години в радиото. Ти бе великолепен. Въздейства на много хора. Прави, каквото правиш и бъди буден, окей?“

Видеото на олимпийския шампион също е свалено, но не е било публикувано в социалните мрежи. В подкаст платформата на предаването обаче думите на ямаеца все още фигурират под формата на MP3 файл.

Остава следният въпрос – защо Федерер и Болт са се съгласили на това? Двама души, чийто имидж се гради на публичните им изяви. Дали е било за пари, въпреки че са достатъчно богати или са били лични съобщения, които обаче са изтекли?

Нито едно от тях обаче не изглежда е такова, защото изказът и на двамата е сходен по идентичност. Защо това на Федерер е изтрито, но след това е пуснато по Sky News, в Ютюб, на сайта и в Туитър 5 дни по-късно?

Изводът е, че щом медия изтрива дадено съдържание без следа и обяснение, това означава вероятна държавна намеса.

Какви обаче ще са последствията за имиджа на Болт и Федерер, тепърва предстои да се разбере.