Григор Димитров стартира по успешен начин участието си на Мастърс турнира в Мадрид! В мач от първия кръг българинът се справи в два сета със съпротивата на силния германец Филип Колшрайбер - 7:6(7), 6:4.

Димитров нямаше победа на червено през 2017 и бе в серия от четири поредни загуби, но успя да надделее в истинската битка, която предложи на корта световният №37.

Григор демонстрира стабилна игра и значително подобрение спрямо мачовете си в Маракеш и Монте Карло. Колшрайбер на свой ред също показа, че се чувства комфортно на клей. В решителните моменти обаче българинът бе по-добрият на корта и заслужено достигна до успеха и място във втория кръг. Там негов съперник ще бъде победителят от мача между Иво Карлович и Роберто Баутиста Агут.

Григор започна мача със солидна игра в първите геймове. На фона на това изненадващо Колшрайбер бе този, който стигна до първия пробив за 3:2. Българинът обаче реагира по перфектен начин и направи моментален рибрейк.

При 5:4 Димитров на два пъти имаше сетбол в подаването на съперника, но в тези моменти опитният германец се справи перфектно. Стигна се до тайбрек, в който ранен минипробив даде аванс на българина и при 6:3 той имаше нови 3 последователни сетбола. И те обаче бяха отразени от бавареца. Григор обаче не се отказа и в крайна сметка реализира седмия си сетбол за 9:7.

Във втората част Димитров пое ранен аванс с пробив в първия гейм. В последствие обаче съперникът му подобри играта си, върна брейка и дори имаше шанс да направи нов. №12 в света обаче действа перфектно във важните моменти, а малко след това се възползва от няколко непредизвикани грешки на съперника, постигна пробив за 5:4, след което, макар и трудно, успя да затвори двубоя и да си гарантира продължаването напред.

Гришо: Ще се боря в предстоящите турнири на червено

Ето как се разви мачът:

Първи сет 7:6(7)

Григор започна мача с уверена игра като в първите си два сервис гейма загуби само една точка. Германецът бе този, който стартира по-мудно, но все пак стигна до 2:2. При 40:15 в петия гейм изглеждаше, че Димитров отново няма да има проблеми на своето подаване. Четири поредни точки за Колшрайбер обаче значеха, че първият пробив е на негова сметка.

Българинът обаче реагира моментално. Чудесен минавах удар по диагонала и блестящ бекхенд ретур уинър донесоха 0:30, а вторият шанс за рибрейк при 30:40 бе материализиран.

Димитров отново си върна предимството след нов гейм на 0 за 4:3. Колшрайбер също лесно изравни за 4:4, а в следващия си гейм от слънчевата страна на корта българинът трябваше да се измъква от 15:30. Сервисът обаче работеше и така световният №12 постави съперника в ситуация да сервира за оставане в сета.

Задачата на Колшрайбер не бе никак лесна. След отлична игра Димитров достигна до точка за пробив с цената на сетбол. В него обаче германецът бе перфектен и дори изпрати съперника си в обятията на жена от съдиите на линията.

След двойна грешка обаче 33-годишният тенисист даде нов сетбол на Григор. За съжаление обаче хасковлията сбърка ретура, а след това Колшрайбер взе гейма.

Последваха два лесни гейма за сервиращите и така сетът трябваше да се реши в тайбрек.

В него Григор си осигури ранен аванс от минипробив и след уверени сервиси си осигури нови три брейкбола при 6:3. Колшрайбер спаси двата на своя сервис, но Димитров изпусна и най-удобната възможност при собственото си подаване. Така 5 сетбола вече бяха в историята. Ас за 7:6 обаче донесе и шести, но германецът се справи. Самият той обаче не успя да се добере до сетбол след сгрешено контрапие. Така при седмия опит за спечелване на сета началният удар бе за Димитров. Този път той бе перфектен и след почти час игра излезе напред в резултата.

Втори сет 6:4

След чудесния завършек на първата част Григор започна перфектно и втората, след като успя да постигне пробив още в първия гейм. Последва затвърждаване за 2:0 преди Колшрайбер да прекъсне негативната за него серия.

Бившият №8 в света имаше трудности в следващото си подаване, когато при 30:30 направи двойна грешка и даде шанс за пробив на съперника. Началният удар обаче функционираше добре в трудните моменти и му даде аванс от 3:1.

Колшрайбер обаче стигна до два брейкбола и в следващия сервис гейм на съперника. Димитров спаси първия с блестящ форхенд по късия диагонал, но при втория перфектният ретур на германеца му даде предимство и в крайна сметка стигна до връщането на пробива – 3:3.

Малко след това баварецът си осигури и водачеството за първи път в сета при 4:3. №37 в света можеше да стигне и до нов пробив, но българинът спаси брейкбола и изравни за 4:4.

Колшрайбер бе по-добрият на корта в последните минути и водеше с 40:15 в деветия гейм, когато допусна неочакван спад в играта си. Двойна грешка и още две непредизвикани от форхенд дадоха шанс за пробив на Димитров. Той бе неутрализиран, но нови две грешки на ветерана значеха 5:4 за Григор и сервис за спечелване на мача.

Очаквано германецът предложи битка до последно и дори имаше шанс за връщане на пробив. И тук обаче Димитров бе перфектен в трудния момент, а след това реализира първия си мачбол.

Всички обичат Григор в Мадрид

А точно преди 4 години именно в Мадрид Димитров постигна най-големия успех в досегашната си кариера.