Рафаел Надал записа нова велика страница в своята богата кариера. След като през миналата година в Монте Карло Матадора се превърна в първия тенисист с 10 титли от един АТР турнир, сега в Княжеството Надал стигна и до 11-ия си трофей от първия Мастърс на клей за годината.

След като в полуфинала даде само 5 гейма на Григор Димитров, испанецът направи същото и във финала срещу Кей Нишикори - 6:3, 6:2 и рекордна 11-а титла в 12-ия финал на Надал в Монте Карло.

За пореден път през седмицата световният №1 демонстрира защо е най-великият тенисист на клей за всички времена. Също като Григор в събота, и Нишикори съумя да бъде равностоен на съперника си за почти един сет, но каквото и да правеше по корта, японецът не бе в състояние да поддържа високото ниво на Надал през целия двубой.

Така Надал вече има невероятните 36 поредни спечелени сета на клей. Освен 11-а титла в Монте Карло, за него това бе 31-и трофей от Мастърс сериите, с което еднолично зае първото място по този показател, което до момента делеше с Новак Джокович.

Със спечелените 1000 точки Матадора си осигури и оставане под №1 в световната ранглиста. Нишикори пък остава без Мастърс титла след четвъртия си финал на това ниво.

Самурая бе спечелил последния мач между двамата, за бронза на Олимпиадата в Рио, но в Княжеството записа 10-а загуба от 12 двубоя с Надал и четвърта от 4 мача на клей.

Иначе двубоят започна добре за Нишикори. След маратонски втори гейм, в който отрази шанс за пробив, японецът първи стигна до брейк за 2:1. Само че Надал реагира мигновено, постигна рибрейк, а в следващото подаване на съперника си направи и втори пробив.

Азиатецът опита да се върне в сета, но пропусна брейкбол, а след това Надал се справи, сервирайки за сета при 5:3.

Във втората част вече превъзходството на испанеца бе видимо, а Нишикори като че ли стана жертва и на умората, след като четири от петте му мача през седмицата преди това бяха в три сета. Японецът успя да спечели първия си сервис гейм, макар и трудно, но с това до голяма степен съпротивителните му сили приключиха. Два поредни пробива и 5:1 за Надал, след което при 5:2 Матадора реализира още първия си мачбол.

Сега и за двамата следва пътуване към Барселона, където през следващата седмица е турнирът от категория АТР 500. На домашната си надпревара Надал отново ще търси титла №11, но интересното е, че още във втория си мач може отново да срещне Нишикори.

В турнира на двойки в Кянжеството триумфираха братята Боб и Майк Брайън, които победиха със 7:6(5), 6:3 Оливер Марах и Мате Павич.