През следващият месец Даниел Евaнс ще се завърне в професионалния месец, след като едногодишното му наказание е пред своя край.

През 2017-а Евънс даде положителна проба за наличие на кокаин по време на турнира в Барселона през април. Така бившият №50 в света трябваше да прекъсне кариерата си за 12 месеца.

Неговият път отново към най-големите турнири обаче няма да е лесен. Защото поне засега не изглежда, че Евaнс ще получи възможностите на Мария Шарапова, която имаше уайлд кард за почти всички големи турнири и така успя да се завърне сред най-добрите без да играе на по-ниска категория надпревари.

Евънс ще трябва първо да покаже, че е разбрал своята вина преди да получава покани за турнири. Това сподели директорът в Lawn Tennis Association Саймън Тимсън. "На този етап не обсъждане даването на уайлд кард с Дан. Има ужасно много вода да изтече преди това. Бяхме напълно ясни с Дан, че трябва да направи някои неща."

В момента Евънс е №608 в света, така че ще трябва да участва в турнири от по-ниската категория Чалънджър и Фючърс, за да подобри класирането си. "Той изглежда много отдаден да се завърне към нивото, на което беше преди наказанието. Не толерираме допинга по никакъв начин или форма, така че Дан е наясно с това. В същото време, мисля, че всеки заслужава втори шанс."

"Имаме задължение да се грижим за нашите играчи, да ги подкрепяме по правилните начини заради правилните причини. Това правим. Оформихме програма с Дан затова, от което се нуждае. Ако я спазва, ще го подкрепяме и ще наблюдаваме прогреса. Когато времето дойде, ще започнем да говорим за неговата турнирна програма и когато е готов, ще се завърне на корта и ще се състезава."