В един страхотен двубой, демонстрирал красотата на тениса, Григор Димитров триумфира срещу Доминик Тийм и се класира за полуфиналите в Бризбейн! 

Над 2 часа двамата показаха страхотна игра за радост на австралийските фенове, но в крайна сметка по-добрият на корта заслужено се поздрави с победата - 6:3, 4:6, 6:3 за българина, който още в третия си мач за 2017 достигна до първи успех над играч от топ 10 за сезона.

Така Григор отново се класира за полуфиналите, където в събота негов съперник ще бъдеу лидерът в схемата Милош Раонич, победил в три сета Рафаел Надал.

Стана ясно кога ще бъде полуфиналът на Григор

На Централния корт в Бризбейн Гришо отново показа, че свършеното в почивката между двата сезона явно наистина е било много - отличен сервис, разнообразна игра от дъното на корта и чести излизания на мрежата бяха само част от рецептата, донесла успех над №8 в света. Впечатляващо бе и поведението на Димитров в трудните моменти като това се вижда ясно в реализираните точки за пробив - 3/7 за Григор и едва 1/14 за съперника му.

Увереният Григор: Тук съм за титлата

Първият сет започна с шансове за пробив за Тийм, които обаче бяха отразени, а българинът на свой ред проби съперника за 2:0, след което до края на сета не изпусна аванса си.

Австриецът подобри нивото си за началото на втората част като повиши процента вкаран сервис и силата на бекхенда си, а това повлия и на случващото се на корта. Той бе този, който по-лесно печелеше сервис геймовете си, а Димитров на няколко пъти се спасяваше от брейк. Това все пак се случи в последния момент и след 6:4 Тийм вкара мача в решителен сет.

В него обаче отново Григор бе едно ниво над съперника си. Той постигна решителния пробив за 3:2, а мачът свърши още при сервис на Тийм, който не издържа на напрежението и допусна нов пробив за 3:6.

До момента Тийм бе спечелил единствения мач между двамата - през миналата година в Акапулко. Сега обаче световният №17 взе сладък реванш и ще очаква да разбере съперника си за съботния полуфинал.

Ето и как се разви двубоят:

Първи сет:

1:0 Труден първи гейм за Григор, който стартира с две точки на сервис, но след двойна грешка и още няколко неточности Тийм стигна до брейбол при 30:40. Димитров спаси опасността с добра игра на мрежата, а това се повтори още веднъж при предимство на австриеца преди Григор да спечели първия си геймбол.

2:0 Пробив! След трудно спечеления първи гейм, Димитров стигна до първия пробив в мача. Две грешки на Тийм доведоха до 0:30, а при 30:30 Григор си осигури брейкбол, който обаче бе отразен с великолепен форхенд уинър на съперника. Качествено разиграване, в което мрежата затрудни Гришо, в крайна сметка завърши в полза на българина и му осигури нов шанс за пробив. Топка в аут на Тийм пък значеше 2:0.

3:0 Бърз гейм на 0 за Димитров и резултатът вече е комфортен в негов аванс.

3:1 Двойна грешка за 30:30 отново постави под напрежение Тийм, а в последствие се стигна и до 40:40. Мощният сервис обаче бе на помощ на австриеца, който взима първи гейм в мача.

4:1 Тийм опита да бъде много агресивен на своя бекхенд в този пети гейм, но Димитров имаше точните отговори и накара съперника да сбърка, за да вземе комфортно гейма в своя полза.

4:2 Отново се стигна до 30:30 в подаването на Тийм, но все пак австриецът успя да се добере до втория си гейм в сета.

5:2 Първата сгрешена точка на мрежата от ракетата на Григор значете и две точки за пробив при 15:40. Първата бе отразена със смач от основната линия, а при втория мощният сервис свърши своята работа. Добра игра на мрежата и нов хубав сервис значеха нови две точки и гейм за Димитров.

5:3 Първи гейм на 0 в мача за Тийм, който кара Димитров да сервира за успеха в сета.

6:3 Макар и много трудно, Григор сложи точка на първия сет! Двойни грешки за 30:30 и при първия му сетбол за 40:40 затрудниха ситуацията, а в последствие българинът трябваше да спасява и точка за пробив. Тийм на свой ред по великолепен начин спаси още три сетбола, но при петия страхотен бекхенд уинър покрай излезлия на мрежата австриец значеше сет за Григор след 47 минути.

Втори сет:

0:1 Тийм стартира на сервис във втория сет и започва убедително с гейм на 0.

1:1 Григор на свой ред отговаря с гейм на 0 след няколко великолепни бекхенда.

1:2 Нов лесен гейм за Тийм, чийто първи сервис определено е на ниво от началото на втория сет.

2:2 Непредизвикана грешка от форхенд за Григор осигури два брейкбола на съперника при 15:40. Чудесна смела игра от основната линия спаси първия, а при втория на помощ дойде ас. Още два чудесни сервиса доведоха до 2:2.

2:3 Григор за първи път във втория сет се "закачи" в сервиса на съперника при 0:30, но перфектни сервиси донесоха успеха на австриеца.

3:3 Отново Тийм си осигури два шанса за пробив при 15:40, но както и в предишния сервис гейм Григор ги отрази с мощни сервиси и взима своето.

3:4 Нов лесен гейм за Тийм, макар и този път на 30.

4:4 След като в предишния си два сервис гейма трябваше да спасява точки за пробив, този път Димитров е безпогрешен.

4:5 Тийм се връща към геймовете на 0 и поставя Димитров в ситуация да сервира за оставане в сета.

4:6 За съжаление в най-важния момент Григор се пропука. Няколко непредизвикани грешки доведоха до 0:40 и три сетбола за Тийм. Два бяха спасени, но при третия топка в аут на българина значеше сет в полза на съперника и вкарването на мача в трета решителна част.

Трети сет:

0:1 Пробивът бе близо в началото на решителния сет. Двойна грешка на Тийм доведе до 15:40 и две възможности за Григор. Те обаче бяха отразени с ас и още една бърза комбинация, след което австриецът довърши започнатото.

1:1 Димитров започва този сет по най-добрия начин като с уверена игра от основната линия печели гейма на 0.

1:2 Зрелищен гейм, в който двамата направиха няколко интересни разигравания. Тийм обаче печели на 30 и повежда с 2:1.

2:2 Нов бърз гейм на 0 за Димитров.

3:2 Пробив в полза на Григор! Няколко великолепни отигравания на Димитров запазиха интригата в гейма, а феноменален минаващ форхенд покрай невярващия Тийм доведе нещата до 40:40. Българинът накара австриеца да сбърка, осигурявайки му точка за пробив. Тя пък бе материализирана след двойна грешка на осмия в света.

4:2 Много трудно, но сладко, Григор успява да затвърди пробива. При 15:40 Тийм имаше два шанса за пробив, но в тези моменти българинът отново можеше да разчита на своя мощен сервис, който му помогна да спечели следващите четири разигравания.

4:3 Тийм успява да спре серията на Димитров и взима следващия си сервис гейм.

5:3 Комфортен сервис гейм на Григор, който се доближава само на един гейм от победата в мача.

6:3 Гейм, сет и мач - Димитров! Тийм не издържа на напрежението и сдаде победата още на свой сервис. Две двойни грешки значеха три сетбола при 0:40. Първият бе спасен с бекхенд уинър от австриеца, но при втория Григор спечели съревнованието на мрежата, а с това и мача!