Италианецът Яник Синер се класира за втора поредна година за четвъртфиналите на силния турнир по тенис на твърда настилка в Дубай с награден форпд 2,95 милиона долара. Четвъртият в схемата Синер елиминира във втория кръг бившия номер 1 в света и шампион в надпреварата при последната си участие през 2017 година Анди Мъри (Великобритания) със 7:5, 6:2 за 104 минути.

20-годишният италианец, който е десети в класацията на АТП в момента, беше много солиден при подаването си и не даде нито една възможност за пробив на съперника. Мачът вървеше равностойно до 5:5, след което Синер взе седем от следващите осем гейма по пътя си към крайната победа.     

"За мен беше много специално чувства да бъда на корта с Мъри. Той е легенда. Спечелил е три титли от Големия шлем, много, много турнири, но нямаше късмет с операциите в последните години. Но неговият борбен дух е невероятен", коментира италианецът.

"Имаше нерви. В предишния ни мач през миналата година загубих от него и сега се опитах да се концентрирам върху моята игра. Получи се. Мисля, че играх добре, особено в първия сет, който беше доста оспорван", добави той.

Мъри, който участваше с "уайлд кард", не успя да постигне победа номер 700 в кариерата си. На четвъртфиналите Синер ще срещне петия поставен Хуберт Хуркач (Полша), който отстрани с 6:3, 6:2 словака Алекс Молчан, "щастлив губещ" от квалификациите.

Поставеният под номер 2 Андрей Рубльов (Русия) също достигна четвъртфиналите след 4:6, 6:0, 6:3 над южнокорееца Суну Куон.

Рубльов, полуфиналист от миналия сезон, загуби първия сет след ранен пробив, но след това взе 10 от 11 гейма по пътя към обрата.

Така руснакът очаква Макензи МакДоналд (САЩ). Американецът, който в първия кръг елиминира защитаващия титлата си Аслан Карацев (Русия), продължи добрата си серия след 6:4, 7:6(7) над Филип Крайнович (Сърбия).