Германецът Александър Зверев трябваше да извади най-доброто от себе си, за да премине първия кръг на турнира по тенис в Дубай, който е с награден фонд 2,855 милиона долара.

Зверев се справи в три сета с чеха Иржи Лехецка с 4:6, 6:3, 6:4. Германецът дeмонстрира колеблива форма – с възходи и спадове, което се очакваше предвид повече от половин година извън корта поради ужасяваща травма на глезена.

Лехецка демонстрира силна седмица в Доха (Катар) през миналата седмица и сега просто продължи с тези добри игри. И той с доста агресия и прецизни удари спечели първия сет. Но Зверев проби във втория сет от втори опит при 4:2, а след това можеше с втори пробив да затвори частта. Германецът пропусна два сет-пойнта, но след това от първи опит при своето подаване спечели за 1-1 сета.

В третата част от обаче Лехецка започна да греши повече и повече. Но даде и последен опит да се върне и върна един пробив при 4:4, но веднага след това направи двойни грешки и резултатът стана 5:4, което беше само на крачка от успеха.

Австралиецът Танаси Кокинакис се справи с влезлия като лъки-лузър в основната cхeма Кантен Алис (Франция) с 6:4, 7:6 (9) и очаква следващия си съперник да бъде някой измежду Дан Евънс и Борна Чорич (Хърватия, номер 8 в схемата). Кокинакис е номер 101 в момента в ранглистата на АТР и играе на турнира в ОАЕ със специална покана уайлд-кард.

Двама руснаци също продължават към втория кръг на турнира. Андрей Рубльов се наложи над сърбина Филип Крайнович със 7:5, 6:2. Съперник на номер 2 в основната схема на турнира в следващия етап ще бъде испанеца Алехандро Давидович Фокина. Самият Давидович Фокина се справи в два сета с тунизиеца Малек Жазири с 6:2, 6:0 само за 52 минути и пет реализирани пробива.

БТА / BTA
18 снимки

Доста по-изненадваща беше победата на другия руснак – 24-годишният Павел Котов, който се намира на 138-о място в ранглистата на АТР. До момента той има три титли от турнири във веригата Чаланджър, но днес отстрани австралиеца Александър Попирин с 6:3, 5:7, 7:6 (3).

За Котов това е първи успех в основна схема на турнир от АТР от октомври 2022-а година и едва трета в кариерата.

Италианецът Лоренцо Сонего елиминира Марк-Андреа Хюслер (Швейцария) със 7:5, 6:3, а Талон Грийкспор (Нидерландия) би в три сета Контант Летиен (Франция) – 6:4, 3:6, 6:2 в други срещи от 1-ия кръг.

 

БТА / Автор: Атанас Василев