Андрей Рубльов се класира за осминафиналите на силния тенис турнир от сериите "Мастърс" 1000 в Мадрид, след като надви трудно 121-ия в света Джак Дрейпър от Великобритания с 2-6, 6-4, 7-5 за малко над два часа и 20 минути игра.

Първият сет отиде на сметката на британеца, който игра много силно и след два пробива поведе комфортно в резултата. Опрян до стената, шестият в основната схема започна с брейк втората част, но Дрейпър го върна в шестия гейм. Рубльов обаче изчака мига си и първо проби за 5-4, преди да затвори успешно сета в своя полза. Британският му опонент обаче стартира ударно заключителната трета част и дръпна с 3-0.

Осмият в света обаче намери играта си и първо изравни геймовете, а след това нанесе своя удар в 11-ия, след който сервира успешно за трудната победа. Рубльов е и първият осминафиналист в турнира, като съперникът му в следващата фаза ще бъде определен от срещата между Дан Еванс и Роберто Баутиста Агут, който даде само два гейма на американския талант Дженсън Бруксби.

Напред продължиха още Лука Пуй, Марин Чилич, Хуберт Хуркач, Миомир Кецманович и Кристиан Гарин. Двубоят на световния номер 1 Новак Джокович с френския ветеран Гаел Монфис бе прекъснат заради дъжд при равенство 2-2 в откриващия сет.