Поставеният под номер 5 в схемата Андрей Рубльов (Русия) и италианецът Лоренцо Сонего ще спорят за титлата на турнира на твърди кортове в австрийската столица Виена с награден фонд 1.55 милиона евро.

Рубльов победи шампиона от 2018 година Кевин Андерсън с 6:4, 4:1 и отказ на южноафриканецът след 62 минути игра поради мускулна контузия на дясното бедро. За руския тенисист това ще бъде пети финал на турнир от АТП за 2020 година.

Андерсон имаше проблем с бедрото още от началото на мача. Той поиска медицинска помощ, след като загуби първия гейм на втория сет и след това отново при 0:3. След петия гейм обаче той окончателно отказа да продължи двубоя.

23-годишният Рубльов има четири титли за тази година и ако спечели утре ще стане първият тенисист за сезона с пет трофея.

Във втория полуфинал Лоренцо Сонего надделя над Даниел Евънс (Великобритания), който в петък вечерта елиминира Григор Димитров, с 6:3, 6:4 за 80 минути. Италианецът направи три пробива в мача и загуби само веднъж подаването си, а в последния гейм на двубоя не даде дори точка на съперника си.

Финалът е утре, неделя, от 15:00 часа българско време.