Тежко препятствие се оказа осминафиналното за фаворитите на Мастърса в Маями. След като световният номер едно Новак Джокович даде тон с шокиращото си отпадане от Роберто Баутиста-Агут, спряганите за един от бъдещите наследници на трона му Стефанос Циципас го последва в безрадостната съдба. 

Гъркът не успя да се справи с друга млада надежда в тениса Денис Шаповалов и преклони глава след трисетова битка, продължила над два часа. В нея канадецът надделя с 4:6, 6:3, 7:6 и продължава силния си поход в надпреварата. 

Първият сет беше решен от един-единствен пробив. Въпреки че Шаповалов се спаси от такъв в третия гейм, отразявайки два брейкбола, в седмия не успя да го стори и това се оказа решаващо за изхода на частта. След като балканецът взе подаванията си до края ѝ, успя да я затвори при 6:4 в своя полза. 

Във втория сет Шаповалов започна много силно, взе маратонския втори гейм на подаването на Циципас, после затвърди пробива и реализира дори още един, за да дръпне с 5:1. Тогава гъркът се посъвзе, върна единия пробив, но нямаше време за обрат и след 6:3 в полза на 20-ия в схемата, резултатът стана 1:1 сета. 

В решителния трети сет двамата младоци сервираха безупречно и рядко даваха точка на съперника при подаването си. И съвсем логично всичко се реши в тайбрек. В него двамата си размениха по един минипробив до размяната на полетата след шестата точка. 

И тогава дойде мигът на Шаповалов, който наниза две точки на сервис на Циципас, с което стигна до мачбол при 6:3 в своя полза и последва негов сервис. Той пласира точката и така намери място на 1/4-финалите, където ще срещне друг младок - Франсис Тиафо, изхвърлил по-рано през нощта Давид Гофен.