Григор Димитров отпадна още в първия кръг на Мастърс турнира в Рим, след като претърпя ново разочарование след изключително равностоен и качествен мач срещу Хуан Мартин Дел Потро. Аржентинецът постигна обрат с 3:6, 6:2, 6:3 в мач, в който по подобие на този на с Доминик Тийм в Мадрид, можеше да отиде на страната както на единия, така и на другия. ДелПо обаче бе този, който използва своите шансове във важните моменти и това се оказа решително за успеха.

Безспорно жребият бе тежък и за двамата, а самият мач показа, че подобен сблъсък определено отива на много по-късен етап на надпреварата. Разиграванията бяха качествени, а често изпълненията на тенисистите изправяха на крака зрителите. В големи периоди от двубоя Димитров бе по-добрият на корта, но така и не успя да поддържа високото си ниво през цялото време, а опитният аржентинец се възползва по най-добрия начин от критичните моменти и в крайна сметка се поздрави с победата и класирането за втори кръг, където негов съперник ще бъде Кайл Едмънд. Първата ракета на България пък ще продължи подготовката си за втория турнир от Големия шлем за сезона - Ролан Гарос, с който ще сложи и край на участието си на червено за 2017.

Дел Потро бе изиграл едва един мач от повече от месец и половина, но от самото начало на двубоя на Централния корт във "Форо Италико" показа, че е в нужната форма да създаде големи трудности на Димитров. Допълнителна увереност му носеше и фактът, че до този момент имаше четири победи от четирите си мача срещу българина.

Все пак след леки проблеми в дебютния гейм на мача, Гришо бе перфектен в първия сет и го спечели с 6:3. Във втория обаче като че ли концентрацията му не бе на същото ниво, започна да играе много по-разпиляно и набързо Дел Потро поведе с 4:0. Димитров върна единия пробив, но пък в края на сета последва още един за 6:2, а така аржентинецът си осигури и предимството да сервира пръв в решителната част.

В нея световният №11 успя отново да вдигне нивото си и до 3:3 печелеше сервис геймовете си по-лесно от съперника. В седмия гейм пък Григор имаше два шанса за пробив. Те обаче не бяха реализирани. Следващият гейм отново бе маратонски, но голямата разлика бе, че българинът предаде подаването си, след като при втория брейкбол на съперника направи двойна грешка. Ракетата на Димитров бе строшена, но това не помогна. Аржентинецът бе перфектен в следващия си сервис гейм и така след три сета постигна своята пета победа от пет мача срещу Димитров.

Ето и как се разви мачът:

Първи сет 6:3

Мачът започна с двойна грешка на Димитров, а малко след това той трябваше да спасява два шанса за пробив на съперника. С няколко перфектни сервиса, последвани от печеливши удари от форхенд обаче българинът се справи.

На свой ред Дел Потро взе леко подаването, за да дойде ред и на първия по-лек гейм за българина.

А след него ДелПо трябваше да отразява брейкбол на съперника. Той обаче се справи комфортно за 2:2.

С гейм на 30 обаче Димитров отново върна напрежението на сервиса на съперника. Аржентинецът поведе с 40:15, но маратонско разиграване от 20 удара завърши с печеливш бекхенд по правата на Димитров. Нов дълбок удар затрудни гиганта за 40:40, а още две перфектни разигравания на Гришо му донесоха и първия пробив в мача. Последна още един чудесен гейм за 10-ия в схемата, който даде точка на съперника само след двойна грешка, а няколко отлични печеливши удара му донесоха аванс от 5:2.

В следващия гейм Дел Потро бе безкомпромисен, но сякаш българинът вече мислеше за следващото си подаване. На свой сервис Димитров бе перфектен и още първият му сетбол бе оползотворен за 6:3 след 39 минути игра и едва втори спечелен сет срещу аржентинеца.

Втори сет 2:6

Дел Потро не позволи да се разочарова от развитието на първия сет и започна по чудесен начин във втория. Гейм на 15 за 1:0, след което дойде и  първият пробив в негова полза. При 30:40 Кулата от Тандил стигна до брейкбол, с перфектен форхенд контрапие Димитров го отрази, но при втория ДелПо не сбърка и поведе с 2:0. Пробивът пък бе затвърден моментално с гейм на 0 за 3:0.

Дел Потро продължи да играе отлично и набързо поведе с 40:0 в четвъртия гейм. Димитров отрази два шанса, но при третия аржентинецът стигна до успеха и 4:0.

Може би напълно освободен от очакванията и с оглед на развитието на сета, Димитров заигра много по-спокойно и след няколко ефектни, но и ефективни изпълнения успя да стигне до връщане на единия пробив след гейм на 0.

Хасковлията взе и следващото си подаване, но след нови два гейма в своя полза Дел Потро стигна до изравняване на сетове след 35 минути във втората част.

Трети сет 3:6

Дел Потро имаше сервиса за старт на третия сет и стигна до предимството с гейм на 30. След като до този момент в първияте си сервис геймове на сетовете Димитров имаше проблеми, този път се справя блестящо и спря серията на съперника.

ДелПо взе и следващото си подаване на 30, но Григор демонстрира, че постепенно възвръща високото ниво на тениса си. Това бе потвърдено и от следващия гейм, в който се справи на 0 за 2:2.

Последваха два бързи гейма за 3:3 преди ключовият седми гейм да предложи изключителна драма. Той продължи над 9 минути, а Димитров се бореше с всички сили за пробива. Той стигна до първите два брейкбола в третата част, но и в двете ситуации Дел Потро бе перфектен и не му даде шанс да стигне до така важния пробив.

И след като до този момент бе перфектен на свой сервис в третия сет, Димитров на свой ред се забърка в маратонски гейм. Той премина през много битка, но в крайна сметка Григор сам подари пробива след двойна грешка на втория шанс за пробив пред съперника.

Ракетата на Димитров бе строшена, но това не помогна. Аржентинецът бе перфектен в следващия си сервис гейм и така след три сета постигна своята пета победа от пет мача срещу Димитров.